SON DAKİKA
Hava Durumu

BUSKİ'den susuzluğa karşı A ve B planları

BUSKİ Genel Müdürü Çetinavcı: "Olası kuraklık için hem A hem de B planlarımız var. İçme suyu konusunda endişeli değiliz. Halkımızın da endişe etmesi için hiçbir sebep yok"

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2014 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2014 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BUSKİ'den susuzluğa karşı A ve B planları

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, olası kuraklıkla ilgili iki planlarının bulunduğunu belirterek, "İçme suyu konusunda endişeli değiliz. Halkımızın da endişe etmesi için hiç bir sebep yok" dedi.

Çetinavcı, yaptığı açıklamada, Bursa'nın içme suyunun yüzde 90'ının Doğancı ve Nilüfer barajlarından sağlandığını, bunun yanında kentin Uludağ yamaçlarında 145 pınar kaynağı bulunduğunu söyledi.

Her iki baraj ve 145 pınar kaynağının yanı sıra kentin bir diğer önemli kaynağının yer altı suyu olduğunu dile getiren Çetinavcı, "Bu, devamlı kullanmadığımız bir kaynaktır. En son 2007 yılındaki kurakta kullandık. Bursa'nın yeraltı su rezervi DSİ verilerine göre yaklaşık 200 milyon metreküptür. Yani 200 milyon metreküp Bursa'nın yeraltı suyu rezervi var" diye konuştu.

Çetinavcı, Doğancı ve Nilüfer Barajları'nın olduğu Nilüfer Deresi'nin normal iklim şartlarında yıllık taşıma kapasitesinin 210 milyon metreküp olduğunu vurgulayarak, bu rakamın kentin yeraltı suyuyla hemen hemen aynı olduğunu dile getirdi.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı

Susuzluğa karşı A ve B planları 

Bursa'nın yeraltı suyuyla ilgili şu an 120 kuyularının bulunduğunu vurgulayan Çetinavcı, şunları söyledi:

"120 kuyu devreye girmek üzere düğmeye basılmaya hazır bekliyor. Depolarda yeterli klor ile hemen halkın içme ve kullanma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Bugün için doluluk oranı Doğancı Barajı'nda yüzde 25-26, Nilüfer Barajı'nda ise yüzde 60-61 civarında. Şu an her iki barajın kullanılabilir su kapasitesi 30 milyon metreküpe yakın. Bu da hiç yağmur yağmazsa aşağı yukarı mayıs ayının ortalarına veya sonuna kadar yetebilecek durumda. Kaldı ki ocak ayı henüz bitmedi önümüzde şubat ayı da var. Dua ediyoruz, yağmur ve kar bekliyoruz. Buna bizim A planımız diyebiliriz. Yağmurun ve karın yağmaması halinde ne olur? Bunun için de B planımız var. 200 milyon metreküplük rezervi olan yeraltı suyunun günlük 160 bin metreküp kapasiteyle depolara terfi etme imkanımız var. Bunu da gerçekleştirmemiz halinde hiç yağış olmadan 1 yıl yetebilecek kadar suyumuz var. 2007 yılında bunu yaptık. Bundan daha kötü bir kuraklıktı fakat Bursa 1 saat dahi susuzluk yaşamadı. B planımız bekliyor. İnşallah umuyorum B planımıza ihtiyaç duymadan, yeraltı suyuna ihtiyaç duymadan biz bu yazı atlatacağız. Endişeli değiliz. Halkımızın da endişe etmesi için hiçbir sebep yok."

Suyun tasarruflu kullanılması uyarısı

Çetinavcı, barajlardaki su seviyesi maksimum seviyede olsa bile vatandaşların tasarruf tedbirleri uygulamalarının gerektiğini anlattı. Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Çetinavcı, şöyle devam etti:

"Yarı kurak bir iklim kuşağında olan Türkiye'de su kullanım ortalaması kişi başına yılda bin 400 metreküptür. Avrupa'da bu, 7 ile 10 bin metreküp arasında değişir. Belki Ortadoğu ülkelerine göre daha iyiyiz ama buna rağmen maksimum su seviyesinde de olsak ben her zaman suyun tasarruflu kullanılması yönünde tavsiyelerde bulunuyorum. Özellikle bu günlerde bu tavsiyeye biraz daha uyulmasını ben sevgili halkımızdan rica ediyorum. Bunlar çok basit gibi görünen tedbirlerdir. Diş fırçalarken, traş olurken, temizlik esnasında dikkatli bol su kullanmayalım. Gerekli tedbirlere uyulmasıyla hem aile bütçelerine de katkı sağlanacaktır."

"Bursa'da su çeşmeden içilir"

Çetinavcı, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bir süredir vatandaşlara sularını çeşmeden içebileceklerine dair yönlendirmelerde bulunduklarını hatırlattı. Son dönemlerde vatandaşların özellikle damacanada satılan sulara büyük ilgi gösterdiklerini kaydeden Çetinavcı, şu ifadeleri kullandı:

"Damacanada satılan sular kireç oranı düşük ve yumuşak olduğundan lezzetle içilebilir. Fakat, Uludağ Bursamızın bir su kaynağıdır. Buradan gelen suyun da kireç oranı düşük ve yumuşaktır. Sudaki kireç sağlık mensubu arkadaşların da tavsiye ettiği bir husustur. Özellikle ufak çocuk varsa evde ailelerin biraz kireçli suları tercih etmeleri gerekir. Bizim diğer suların içilmemesi gibi asla bir iddiamız yok ama tavsiye olarak gerçekten BUSKİ'mizin arıtılmış suyunun daha sağlıklı olduğu iddiasında bulunuyoruz. Bursa'da su çeşmeden içilir."

Çetinavcı, büyükşehirler içinde en pahalı suyun Bursa'da satıldığı yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirterek, Bursa'nın bu sıralamada 10'uncu durumunda yer aldığını belirtti.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.