SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın yeni müzesi Tıp Bayramı'nda açılıyor

Bursa'da Osmanlı dönemindeki Darüşşifa'dan bugüne kadar kullanılan tıbbi malzemelerin sergileneceği "Sağlık Tarihi Müzesi", 14 Mart Tıp Bayramı'nda açılacak. Yaklaşık bir yıllık çalışma sonucu hazırlanan müzede, muayene veya cerrahi müdahale sırasında kullanılan ekipmanlar, sağlık kitapları, ilaç yapımında kullanılan malzemeler, reçete defterleri, protez diş de görülebilecek.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2018 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2018 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'nın yeni müzesi Tıp Bayramı'nda açılıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesince oluşturulan "Sağlık Tarihi Müzesi", 14 Mart Tıp Bayramı'nda açılacak. 

Bursa'nın tarihi bölgelerinden Pınarbaşı Mahallesi'nde bulunan Osmanlı sivil mimari örneği 150 yıllık atıl durumdaki tarihi bina, Büyükşehir Belediyesince kamulaştırıldı.

Yaklaşık bir yıllık restorasyon sürecinin ardından tamamlanan binanın, aynı zamanda hekim olan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil'in de destekleriyle Sağlık Tarihi Müzesi'ne dönüştürülmesine karar verildi.

İrgil ve yaklaşık 2 yıl önce hayatını kaybeden "Bursa'nın gariban babası" olarak bilinen Rüştü Burlu'nun sağlık tarihine ilişkin koleksiyonları başta olmak üzere hastane, doktorlar ve tarih araştırmacılarının bağışladığı sağlık ekipmanlarıyla müzenin kurulumu tamamlandı.

Toplam 300 metrekarelik kapalı alana sahip müzenin giriş katındaki doktor odasında Rüştü Burlu'nun kimlik kartı, muayene sırasında kullandığı malzemeler ile göz ekipmanları ve sağlık kitaplarından oluşan kütüphane bulunuyor. Binanın üst katına çıkıldığında koridorun bir kısmında Türkiye'de eczanelerin gelişimini yansıtan ilaç şişeleri, ilaç yapımında kullanılan malzeme, sağlık karnesi ve reçete kayıt defterleri yer alıyor. 

Kanamalı beyin, sirozlu ciğer

Üst kattaki 4 odada ise protez dişler, diş çekimi ve tedavisinde kullanılan malzemeler, cerrahi müdahale, tanı ve araştırma amacıyla kullanılan cihazlar ile Osmanlı döneminde kullanılan alternatif tedavi ekipmanları bulunuyor. 

Ayrıca müzenin üst katındaki koridorda bulunan enjeksiyon ve tansiyon aletlerinin yanı sıra kanamalı beyin, sirozlu ciğer ve cenin örnekleri de yer alıyor.

Her iki katta sunulan posterler ile sergilenen malzemenin kullanıldığı döneme ve ilgili kişiyle kurumlara ait bilgi veriliyor, işlenen her bir konu dönemine ait fotoğraf ve belgelerle anlatılıyor.

Aynı zamanda sağlık tarihi araştırmacıları için bir kütüphane ve çalışma alanı oluşturacak müzede, toplumu sağlık alanında bilgilendirme ve farkındalık yaratmak için güncel sergiler, sağlık alanında etkinlikler yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.