SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın GUHEM'le uzay yolculuğu başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile TÜBİTAK işbirliğinde yapılan Avrupa'nın en büyük ve dünyanın sayılı merkezlerinden olan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2020 22:53
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2020 22:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'nın GUHEM'le uzay yolculuğu başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa'ya kazandırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi'yle bütünleşik bir yapıda inşa edilen, BTSO, Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğinde kente kazandırılan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi, törenle kapılarını uzay ve havacılık meraklılarına açtı.

Zeplin şeklindeki mimarisiyle kente görsel anlamda da değer katan GUHEM'in açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Vali Yakup Canbolat, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman çok sayıda davetli katıldı.

"Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeli ve firmaları teşvik etmeliyiz"

GUHEM'in açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özellikle son iki yüz yılda dünya hâkimiyetine sahip ülkelerin, hep bilime önem veren teknolojik gelişimi sağlayan ülkeler olduğunu, Türkiye'de de bilim ve teknolojiye verilen önemin her zamankinden daha fazla olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında söz sahibi olması noktasında gece gündüz mesai harcadığı için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a teşekkür eden Aktaş, "Tabii ki bu çalışmaların, bu gayretlerin meyvelerini bugün bir bir topluyoruz. Özellikle savunma sanayi, bilişim ve yazılım alanlarında yerli ve milli teknoloji ürünleri üreten firmalarımız, kurumlarımız her geçen gün artıyor. Artık insansız hava araçları, helikopterler, yerli uydular üretebiliyor ve bunlara yerli yazılımlar yükleyebiliyoruz. Bu alanlarda dünyanın sayılı ülkeleri arasına giriyoruz. Bu atılımı sürdürebilmemiz için Ar-Ge çalışmalarına daha da ağırlık vermeli ve firmaları teşvik etmeliyiz. Bu alanlarda yetişmiş insan kaynağı da çok önemli. Geleceğimiz gelecek nesillerin elinde. Gençlerimizi, çocuklarımızı bu alanlara yönlendirerek kendi insan kaynağımızı üretebiliriz" dedi.

"Uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, 'Bursa, bir sonraki atılımını uzay ve havacılık alanlarında gerçekleştirip, yeni kümelenmelerin ev sahibi olabilir' diyerek yola çıktıklarını GUHEM fikrinin de buradan doğduğunu söyledi.

GUHEM'in Bursa'da uzay ve havacılık alanlarında, farkındalığı artıracağını ve bu alanda yapılabilecek çalışmalara ilham vereceğini ifade eden Bakan Varank, "Tabi GUHEM'in ülkemiz için, bir ilk olma özelliği de var. Şöyle ki; burası aynı zamanda Türkiye'nin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi. 14 bin metre kare kapalı alana sahip bu merkez için, 130 milyon liranın üzerinde bir yatırım yapıldı. Burada çok güzide bir işbirliği örneğini de gösterdik. Araziyi Büyükşehir Belediyemiz verdi ve ayrıca tüm çevre düzenlemelerini üstlendi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, bu gördüğünüz güzel ve orijinal binayı ortaya çıkardı. Bağlı kuruluşumuz TÜBİTAK da; merkezin içindeki temaları belirledi, sergileri tasarladı, eğitim atölyeleri de dahil olmak üzere merkezde ihtiyaç duyulan tüm araç-gereç ve malzemeleri tedarik etti, kurulumlarını gerçekleştirdi. Yani Bursa'yı ülkemizin en önemli bilim ve teknoloji merkezlerinden birisi yapmak için, aslında tüm taraflar güç birliği yaptı" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş ve BTSO Başkanı Burkay, günün anısına çeşitli hediyeler verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye de tablo hediye etti.



Kurdele kesip, Türkiye'nin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezini ziyarete açan Bakan Varank ve protokol üyeleri, daha sonra GUHEM'i gezdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.