SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanıydı

1982-1989 yılları arasında Bursa Belediye Başkanlığı yapan, 1987 yılında Bursa'nın Büyükşehir olmasıyla da ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem Barışık 87 yaşında hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2019 23:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2019 23:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanıydı

12 Eylül askeri darbesinden sonra 1982 yılında Bursa Belediye Başkanlığı'na atanan, 1984 yılında yapılan yerel seçimlerde de Anavatan Partisi'nden Belediye Başkanı seçilen Ekrem Barışık 87 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ekrem Barışık'ın vefatını, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sosyal medya hesabı Twitter'dan yayınladığı başsağlığı mesajı ile duyurdu. Aktaş, "1982-1989 yılları arasında Bursa'mızda başkanlık yapıp, bu güzel şehre hizmet etmiş 23. Belediye Başkanı'mız Ekrem Barışık'ın vefatını üzüntü ile öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Bursa'mıza baş sağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Ekrem Barışık için ilk tören yarın saat 13.45'te, 7 yıl başkanlık yaptığı Heykel'deki Tarihi Belediye Binası önünde gerçekleştirilecek. Barışık'ın naaşı daha sonra Mihraplı Camii'ne getirilerek, ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Hamitler Kent Mezarlığı'ndaki aile kabristanında son yolculuğuna uğurlanacak.

Ekrem Barışık kimdir?

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başkanı olan Ekrem Barışık, 1932 yılında Kütahya'da doğdu. İlk, orta ve liseyi Kütahya'da tamamlayan Barışık, yüksek öğrenimine Hukuk Fakültesinde başladı. 1952 yılında Hava Harp Okulu'na giren ve 1981 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde görev yapan Ekrem Barışık, Kore ve Kıbrıs'ta bulundu.

Emekli olduktan sonra Bursa'ya yerleşen Barışık, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından 1982 yılında Bursa Belediye Başkanı olarak atandı. 1984 yılına kadar görevini sürdüren Barışık, aynı yıl yapılan yerel seçimlerde ANAP'tan Belediye Başkanlığı'na seçilerek başkanlık görevine devam etti.

Görev yaptığı sürede Belediye Konservatuarı'nın kuruluşunu ve kardeş şehircilik ilişkilerini geliştirdi. Kent tarihi dokusunun korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar, uluslararası ilişkiler ve sosyal-kültürel faaliyetleri ile Avrupa Şeref Bayrağı'nın alınmasını sağlarken, 1991 yılında Bursa'ya en büyük uluslararası ödül olan "Avrupa Şehri" unvanının kazanılmasına da zemin hazırladı.

Bursa'nın Büyükşehir statüsüne geçmesi ile 1987-1989 yılları arasında kentin ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevini sürdürdü. 1987 yılında ODTÜ'ye Kent İçi Ulaşım Master Planı'nı hazırlatarak Bursa'nın gündemine hafif raylı sistemini getirdi. 1995-1998 yılları arasında da Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı Genel Sekreterliği'nde bulundu.

Doktor Engin Barışık ile evli olan Ekrem Barışık, bir kız ve bir erkek çocuk babasıydı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.