SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın eğitim sorunlarını Bakan Selçuk'a ilettiler

Eğitim Sen Bursa Şubesi, geçtiğimiz gün Bursa'ya ziyarette bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a Bursa'daki eğitim sorunlarına ilişkin hazırlanan ve acil çözülmesi gereken konularla ilgili raporu sundu. Raporda, kalabalık sınıflar, ücretli öğretmenlik uygulaması, okullardaki alt yapı eksikliği gibi bir çok konu yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2019 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2019 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'nın eğitim sorunlarını Bakan Selçuk'a ilettiler

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz gün Bursa'da iş insanları, öğretmenler, yöneticiler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldi. Selçuk, yaptığı açıklamada Bursa'da bütün Türkiye'de olduğu gibi il değerlendirme çalışmaları yapacaklarını, eğitimle ilgili ihtiyaçlar gibi meseleleri ele alacaklarını söyledi. 

Eğitim Sen Bursa Şubesi, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un bu ziyarteinde Selçuk'a Bursa'daki eğitim sorunlarına ilişkin rapor sundu. Bursa'daki eğitim sorunlarına ilişkin hazırlanan ve acil çözülmesi gereken problemlerin olduğu raporda, kalabalık sınıflar, ücretli öğretmenlik uygulaması, okullardaki alt yapı eksikliği, okullarda yaşanan şiddet, göçmen öğrenciler gibi bir çok konu yer alıyor. Okullarda yaşanan intiharlara da dikkat çekilen raporda, geçen ay Bursa'da yaşanan olayda, okulda yaşamına son veren ortaokul öğrencisini intihara sürükleyecek nedenlerin tespit edilmesi isteniyor. 

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal'ın Ziya Selçuk'a sunduğu rapor şöyle:

"1-Kalabalık Sınıflar

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre derslik başına ortalama öğrenci sayısı ortaöğretimde 21 olmasına rağmen biliyoruz ki birçok Anadolu lisesinde sınıf mevcutları bunun iki katıdır. Adrese dayalı kayıt alan Anadolu Liselerinde ise kayıt kontenjanı arttırılmış durumda. Sınıf mevcutları 43-45'e dayanmış durumda. Sınıflar yetmediği için okullarda laboratuvarlar, kütüphaneler bile sınıflara dönüştürüldü.

Bu kadar kalabalık sınıflarda derslerin sağlıklı olmayacağı açıktır. Artan öğrenci kaydının karşılanabilmesi için bazı liselerin tam gün eğitimden ikili eğitime dönüştürüldüğünü biliyoruz. Bazı okul binaları yapılırken 20-24 kişilik sınıf mevcutlarına göre düzenlenmiş.(Örneğin Barış Anadolu Lisesi) Şimdi mevcutlar 40'a çıkınca sınıfın durumunu tahmin etmek zor değil. Milli Eğitim'de sınıf ortalamalarının 21 olarak açıklanmasının nedeni İmam Hatip Liselerinde sınıfların yarı yarıya boş olmasıdır.  Ayrıca 8.sınıf öğrenci sayısı 1.200.000 den bu yıl 1.800.000'e çıkmaktadır. Bursa için bu rakam 8.sınıfta okuyan 42 bin öğrenci sayısının 60 bine yükselmesi demektir.  Önümüzde ki yıl ortaöğretime yerleştirmede çok daha büyük sorunlarla karşılaşacağız. Milli Eğitim Bakanlığı şimdiden hazırlık yapmak zorundadır.

2-Paralı Özel Sınıflar

Öğrenci kayıtları yapılırken,öğretmen seçilirken kayıt parası adı altında bağışlar alınmakta ve veliler bu konuda zorlanmaktadır. Milli Eğitim bakanının "paralı özel sınıflar uygulaması yapılamaz, kayıt parası adı altında bağış toplanamaz" demiş olmasının maalesef karşılığı yoktur ve neredeyse tüm okullarda bu uygulanır hale gelmiştir. (Birkaç okul adının saymak mümkün)

3-Depreme Dayanıksız Olduğu için Yıkılan Okullar

İlimizde üç yıl önce deprem nedeniyle yıkılan okulların yapılmaması, yapımına başlananların yavaş ilerlemesi. Eğitim öğretim başında yıkım kararlarının uygulanmasıyla bu okullar başka okullara misafir olarak gittiler. Bu durum üç yıldır ciddi sorunları da beraberinde getirdi. Misafir okul uygulaması nedeniyle ikili eğitim uygulanmaya başlandı. Anadolu Lisesi ve Meslek lisesinin aynı binayı sabah-ölen kullanması sabah çok erken saatlerde eğitimin başlamasına, akşam çok geç saatlerde eğitimin bitmesine neden oluyor. Her iki okulda da sağlıklı eğitim sağlanması mümkün olmuyor. (Bu okullardan Demirtaşpaşa MTAL 3 farklı yerde eğitimine devam ediyor. 1.bölümü Nilüfer'de, 2.bölümü Osmangazi'de, 3.bölümü de Yıldırım'da eğitim yapmaya çalışıyor)

4-Ücretli Öğretmenlik Uygulaması

Öğretmensiz okulların fazlalığı bu okulların ihtiyaçlarını ücretli öğretmenlikle giderilmesi, (Örneğin Yıldırım'da 36 sınıflı bir ilkokulun 12 öğretmenin ücretli olması, özel eğitim okullarında birçok öğretmen açığının ücretli öğretmenlikle tamamlanması)

5-Müdür-Müdür Yardımcılığı Mülakatlarında Kayırmacılık

Müdür, müdür yardımcılığı yazılı sınavını geçmiş olanlara yapılan mülakat sınavında iki arkadaşımıza yazılı notundan daha düşük mülakat notu verildi. Bakanımız olarak sizin sözlü talimatınız dikkate alınmadı. Üstelik bu arkadaşlarımızdan bir tanesinin birçok proje uygulaması, TÜBİTAK veya başka kurumların yaptığı yarışmalarda kazandığı ödüller var. Bunların tamamı Milli Eğitim Müdürlüğünde kayıtlı olmasına rağmen keyfi bir tutumla arkadaşımıza mülakatta 50 puan verilmiş, tercih yapması engellenmiştir. (Yazılı notu 80'dir.)

Yönetici atamalarında kayırmacılık devam ediyor. Yönetmeliğe aykırı atamalar yapılmış ve İMKB Fen Lisesine Güzel Sanatlar Öğretmeni Müdür olarak atanmıştır. Yönetmeliğe göre bu okula sadece Fen Bilimleri branşından müdür atanabilir. İşin ilginç yanı ataması yapılan müdürlerin ve müdür yardımcılarının neredeyse tamamı Eğitim-Bir Sen üyesidir. Sınavla öğrenci alan okullara atanan müdürlerin çoğunun ise Eğitim-Bir Sen ilçe yöneticisi olması oldukça dikkat çekicidir.

6-Okullarda Alt Yapı Eksikliği

Bursa'da çok sayıda okulda alt yapı eksikliği mevcuttur. Birçok okulda laboratuvarlar, kütüphane, spor salonu olmaması da eğitimin sağlıklı yürütülmesinin önünde ciddi bir engeldir. Bazı okullarda öğrencilerin teneffüslerde koşup oynayacağı bahçe bile yok denecek kadar küçüktür.

7-Okullarda Yaşanan Şiddet

Yaklaşık 1 ay önce bir ortaokul öğrencisi okulda 3. Kattan atlayarak intihar etmek istedi. 12 yaşında ki bir çocuğun intihar etmesine neden olacak konuları tespit etmek ve gelecekte bu gibi olayların yaşanmaması için acil tedbirler almak zorunludur. Bu olay, rehber öğretmenler sorununu da açığa çıkarıyor. Birçok okulda rehber öğretmen bulunmuyor. Ya da bir rehber öğretmen birkaç okulda görevlendirilerek çalıştırılıyor. Bu durum rehber öğretmenlerin hiçbir okulda yeterince çalışma yapmasının önünde ciddi bir engeldir.

8-Göçmen Öğrenciler

Nüfusu hızla artan ve göç alan ilçelerde okul ihtiyacının giderilmemesi, göçmen çocukların uyum ve eğitim sorunlarının artması nedeniyle bu okullarımızda önemli sorunlar yaşanıyor. Sınıflar arası dağılımın dengesiz olması da öğretmenler arasında çatışmalara neden olabiliyor. Bu uyum sorunu öğretmenleri de diğer öğrencileri de zorlamakta ve çocuklar arasında göçmen öğrencilere karşı olumsuz tavırlar gelişmesine neden olmaktadır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.