SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bursa'da yerel basın dijitale dönüşüyor'

Zor günler geçiren yerel basın yayın kuruluşları hakkında Bursa İnternet Gazetecileri Derneği'nin (BUİGDER) önceki dönem başkanı Canan Ekinci Yılmaz, "Yazılı basın da artık dijital dönüşüme ayak uydurmak zorunda" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2019 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2019 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bursa'da yerel basın dijitale dönüşüyor'

Mahalli yönetimlerde, kamu ile vatandaşlar arasında bir köprü görevi üstlenen, haber ve yorumlarla halkı bilgilendiren yerel basın yayın kuruluşları zor günler geçiriyor. Mevcut ekonomik sorunlar yüzünden yeterince nitelikli gazeteci çalıştırılamıyor. Bunun sonucunda özgün içerik üretilememesiyle beraber tirajlarda düşüş sürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre geçen yıl Türkiye'deki gazetelerin yüzde 91,3'ü yerel yayın yaptı. Gazetelerin toplam tirajının yüzde 17,6'sı yerel yayınlardan geldi. Tirajlardaki düşüş de yüzde 17,6 oranında gerçekleşti.

Journo'dan Özgür Bülbül'ün kaleme aldığı yazısında, yerel medya mensuplarına göre 2019 sonuna kadar onlarca yerel yayın ya kapanacak veya birleşmelerle tekelleşme ve tek seslileşme sürecini devam ettirecek. Çünkü Basın İlan Kurumu (BİK) ve reklam gelirlerinin daha da azalması bekleniyor. Kamu ilanlarına veya belediyelere bağımlı hale gelmenin, gazetecilik konusunda "mış gibi" yapmanın ise tek alternatifi var: Yerel medyanın yüzünü tekrar gazeteciliğe ve vatandaşlara dönüp okurdan elde ettiği geliri artırması.

Tirajlarla beraber düşen okur gelirinin alternatifi reklam geliri olsa da, bu kalemde de ciddi bir gerileme var. Üstelik Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) tatilin ardından ele alması beklenen Yargı Reformu Paketi, yerel yayınların can simidi olan resmi ilan gelirlerinin de düşmesine neden olacak.

Bursa İnternet Gazetecileri Derneği'nin (BUİGDER) önceki dönem başkanı ve mevcut yönetim kurulu üyesi Canan Ekinci Yılmaz, Bursa'daki yerel gazetelerin dijitale uyum sağlamaya çalıştığını söylüyor:

"Yerel basın kuruluşlarının birçoğu dijitale dönüyor. İş dünyası ve kamu, dijital yayınlarla yeni yeni tanışıyor. Bursa'da 30'un üzerinde internet gazetesi var ve aylık 50 milyon erişim söz konusu. Dijital yayınlarda reklam sektörü hareketlenmeye başladı. Bursa'nın önde gelen büyükşehirlerden olması ve ekonomisinin iyi olması dijital yayıncılığa reklam konusunda katkı sağlıyor. Yerel medyadaki basılı gazetelerin de ilimizde yavaş yavaş dijitale ayak uydurmaya çalıştığını görüyoruz ama doğrudan dijital yayınla işe başlayan bazı kurumlar bu konuda daha avantajlı gibi. Yazılı basın da artık dijital dönüşüme ayak uydurmak zorunda."

Dijital medyaya BİK ilanları için lobi

"BUİGDER dijital medyanın da BİK'ten ilan alması için yoğun gayret sarf ediyor ve çalışıyor. Basılı yayınlarda olduğu gibi dijital yayınlarda da belirli kıstasların olması gerekiyor. Bu kurallar olduğu zaman doğru gazetecilik yapanlar ile kopyala-yapıştır gazeteciliği yapanlar ayrışmış olur. Yayın gruplarının özel içerik üretmesi, ajanslarla çalışılıp çalışılmadığı ve belirli bir istihdamın sağlanıp sağlanmadığının resmi temellere oturmasıyla dijital yayıncılık bir düzene kavuşacak. Bu düzen mesleki olarak şart. Diğer yandan dijitalleşmenin artışıyla birlikte, pek çok gazeteci YouTube ya da farklı sosyal medya platformlarından bireysel olarak seslerini duyurmaya ve Patreon gibi mecralar sayesinde kazanç sağlamaya çalışıyor."

Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.