SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da sokak röportajına polis müdahalesi

Bursa'da polis olduğu iddia edilen bir kişi Sen Ne Dersin Yotube kanalının muhabiri Tarık Şenocak'ı vatandaşla röportaj yaparken soruları beğenmeyerek engellemeye çalıştı.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2021 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2021 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da sokak röportajına polis müdahalesi

Bursa'da sokak röportajları yapan Sen Ne Dersin Yotube kanalının muhabiri Tarık Şenocak'ın röportajında, bir vatandaşın iktidarı eleştirmesi üzerine polis olduğu belirtilen sivil giyimli bir kişi muhabiri engellemeye çalıştı.

Sokak röportajı sırasında belinde telsiz bulunan bir kişi röportajın yapıldığı yere gelerek, Şenocak'a, "Burada insanları provoke ediyorsunuz" dedi. Bir süre sonra polis olduğu iddia edilen kişiye itiraz edilince etraftaki diğer sivil giyimli kişilerin de röportajı yapanların etrafını sardığı görüldü.

Sen Ne Dersin kanalının sosyal medya hesabından da görüntüler, "Vatandaş isyan edince polis röportajı engelledi, muhabirimizle tartışmaya girdi!" ifadeleriyle paylaşıldı.

O RÖPORTAJI İZLEMEK ÇİN TIKLAYIN

ÇGD Bursa'dan tepki: Gazeteciler hedef tahtanız değildir

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nden yapılan açıklamada, Sen Ne Dersin kanalı muhabiri Tarık Şenocak'ın röportajına yönelik sivil polis müdahalesinin kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Polisin benzer tavrı Bursa'da başka gazetecilere de uyguladığına tanık olunduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Yine Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek amaçlı yapılan eylemlerde devletin gücünü basın üzerinde sınaması da buna bir kanıttır.

Gazeteciler hedef tahtanız değildir!

Halkın polisi olduğunu unutarak, sokak röportajı gerçekleştiren muhabire, 'Ne soruyorsun? Sen siyaset bilimci misin? Provokatif konuşuyorsun' gibi söylemlerde bulunması ne demokrasiyle ne basın özgürlüğüyle ne de ifade özgürlüğüyle bağdaşır.

Türk Ceza Kanunu'nun 115'inci maddesinde, 'İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme suçu; cebir veya tehdit yoluyla bir kimseyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlama ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan menetme şeklinde fiillerin icra edilmesiyle meydana gelir' ifadeleri yer alıyor.

Söz konusu polisin suç işlediği bu haliyle ortadadır.

Öte yandan kamu görevi yapan polisin, bu görevin sağladığı nüfuzu kötüye kullanması da başka bir suçtur.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 154'üncü sırada bulunan Türkiye'de, gazetecilere talimat vermeye alışmış olanların garipsemeyeceği görüntülerde, nasıl soru sorulacağını dikte etmeye çalışan polis memuru, ülkemizin neden bu kadar geride olduğunu da açıklamaktadır. Gazetecilerin soracağı sorulara, gazetecinin kendisinden başka kimse karar veremez. Ismarlama sorularla basının karşısına çıkanlara bunu hatırlatmayı sürdüreceğiz.

Haber alma ve ifade özgürlüğü demokrasinin temelidir ve bizler Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, her daim bunu savunmaya devam edeceğiz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.