SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da koronavirüs vakaları neden artışa geçti?

Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, İl Pandemi Kurulu'nun, koronavirüsün yayıldığı alanlar konusunda şeffaf davranmadığını ileri sürerek, bu durumun halkın daha tedbirsiz davranmasına yol açtığını söyledi. Sahada vaka artışını gözlemlediklerini belirten Güzide Elitez, "Bursa, diğer yerlere göre salgında başarısız oldu" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2020 00:04
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2020 00:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da koronavirüs vakaları neden artışa geçti?

Haziran ayının ilk haftasından itibaren koronavirüs sürecinde getirilen yasaklar, kademeli olarak kaldırıldı. Korona virüsünün en yaygın olduğu kentlerden biri olan Bursa'da normalleşme adımları sonrasında, Bursa Valisi Yakup Canpolat Bursa Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada; "Normalleşiyoruz, iyiye gidiyoruz ama şu mesajı vermek istiyorum. Önceki günkü rakamlar beni korkuttu. Sayı vermeyeyim ama bir önceki güne oranla pozitif vaka sayısı bir günde yüzde 50 arttı. Bu vakaların yüzde 50'si de Yıldırım'da. Yıldırım dikkat etmeli" demişti

Valinin açıklaması sonrasında Bursa'da bu artışın nedenlerini ve koronavirüsü sürecinde yaşananları Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'ya anlattı.

Bursa Tabip Odası, pandemi sürecine ilişkin gelişmeleri Oda üyesi doktorlar aracılığı ile izlemeye çalışıyor. Yıldırım ilçesinde bulunan Yüksek İhtisas Hastanesi'nde vaka artışı gözlemlediklerini belirten Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, yoğun bakım servislerinde belirgin bir artış olmadığını, ancak doluluğun sürdüğünü söyledi. Güzide Elitez, "Bursa Valisinin açıklamasından anlaşılacağı üzerine Yıldırım bölgesinde bir günde vaka katlaması oldu. Kaldı ki kademeli olarak tedbirler kaldırılmadan önce Yıldırım bölgesi Bursa'da vakaların en çok görüldüğü yerdi. Ancak İl Pandemi Kurulu'nun dışında bırakılmamız ve hekim arkadaşlarımızın rotasyonlu çalışması ve kendi alanlarından sorumlu olmalarından dolayı verilere erişemiyoruz. Bu yüzden şu kadar yatak ya da bu kadar insan pozitif diyemiyoruz" diyerek artışı doğruladı. Elitez artışı "poliklinik başvurularından, acil başvurularından ve yatış sayılarının daha fazla olmasından" anladıklarını belirtti.

Yıldırım ve Gürsu'da karantinaya alınan mahalleler

Türkiye'de normalleşme sürecinin başlamasından önce Yıldırım ve Gürsu'da karantinaya alınan mahalleler olduğunu hatırlatan Elitez, bu bölgelerde salgının daha fazla olmasını yoğun işçi nüfusuna bağladı. Elitez, "Yıldırım-Gürsu bölgelerinin sosyolojik yapısına göre açılım gerekiyordu. Çünkü akrabalık ilişkilerinin yoğun olduğu ayrıca emek gücünün de yoğun olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Dolasıyla fiziki temasın, diğer bölgelere göre daha fazla olduğu yerler. Yıldırım'da yeni bir süreç işletilmeli ve tedbirler tekrar gündeme gelmeli." dedi.

'Semt pazarları denetimsiz açıldı' 

Bursa'da İl Pandemi Kurulu'nun, koronavirüsün yayıldığı alanlar konusunda şeffaf davranmadığını ileri süren Elitez, bu durumun halkın daha tedbirsiz davranmasına yol açtığını söyledi. Özellikle semt pazarlarının son dönemde vaka sayısında artışa neden olduğunu şöyle açıkladı:

"İnsanlar, yaşadıkları bölgelerde ne kadar pozitif vaka olduğunu bilmedikleri için temkinli davranmadılar. Belediyeler semt pazarlarını denetimsiz açtılar. İnsanlar belki maske taktı ama fiziksel mesafeye uymadan alışverişler yapıldı. Böyle bir ortamda, pazarlar hastalığı yaydı. Kendi çevremde de benzer örnekler gözlemledim. Bunun yanı sıra asker uğurlamaları, toplu iftar yemekleri de oldu. Kolluk güçleri herhangi bir yaptırımda bulunmadı. Bu etkinlikler yasaklanmadı. Önlemler, insanların inisiyatiflerine bırakıldı."

'Valinin açıklaması önlemlerin yeterli olmadığını gösteriyor'

Son dönemde "virüsün etkisi kırılıyor" şeklindeki algının Bursa'da da rehavete yol açtığını belirten Güzide Elitez, Bursa'nın diğer illere göre salgınla mücadelede başarısız olduğunu söyledi. Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Birimi'nin pandemi kurullarına çok sonradan eklenmesinin de yanlış olduğunu ifade eden Elitez, "Valinin açıklaması gösteriyor ki alınan önlemler yeterli olmamış" ifadelerini kullandı. Elitez salgın sürecinde Bursa'da devlet hastanelerinin yanı sıra beş özel hastanenin de pandemi hastanesi olarak kullanıldığı bilgisini verdi.

'Pandemi Kurulu fabrikalar hakkında bilgi paylaşmadı'

Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden olan Bursa'da Renault, Tofaş gibi otomotiv fabrikalarına bağlı onlarca yan sanayi işletmesi de bulunuyor. Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez salgının fabrikalardaki etkisi ile ilgili olarak bütün başvurularına rağmen İl Sağlık Müdürlüğü ve Pandemi Kurulu'nun bilgi vermediğini kaydetti. Büyük otomotiv fabrikalarının salgın sürecinde ya çalışmadığını ya da belirli birimlerinin çalıştığını belirten Elitez fabrikalardaki durumu şöyle aktardı:

"Ancak otomotiv sanayi dışında pek çok firmanın çalışmaya devam ettiğini iş yeri hekimlerinden dolayı biliyoruz. Salgın boyunca Bursa'daki işletmelerin içinde en az birkaç tanesinde pozitif vaka olduğunu ve bunların aynı yerde çalışıp aynı servislerle yolculuk yaptıkları aileleri ile temaslı olduklarını biliyoruz. İşçiler toplu taşıma kullanmasalar da aynı servislerle bir saati bulan yolculuklar yapıyorlar. Hâlbuki 15 dakika üzeri seyahatler temaslı kabul ediliyordu. Bütün işletmelerin kurallara uyduğunu düşünüyorum ancak yine de Bursa'nın merkezinde çalışıp, ilçelerde yaşayan çok işçi var."

'İkinci dalga kaçınılmaz'

Güzide Elitez tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da virüsün hafife alınması durumunda ikinci dalganın yaşanacağını söyledi. Elitez, alınması gereken önlemler ile ilgili olarak ise şu önerilerde bulundu:

"Biz bu süreçte Oda olarak, şeffaf olunmasını, pandemi haritasının çıkarılmasını, bölgelerde özel tarama yöntemlerinin geliştirilmesini, yaş, cinsiyet dağılımlarının saptaması ve açıklanmasını öneriyoruz. İl içinde gerekirse metrekare metrekare incelenip önlemlerin yeniden alınması gerekiyor. Hastalar ancak bu şekilde ayırt edilir ve gözlem altına alınır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.