SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da çevre mücadelesi daha örgütlü olacak

Uzun yıllardır ranta kurban edilmeye çalışılan Bursa'da çevre savunucuları bir araya gelerek Bursa Çevre Platformu (BUÇEP)'nu kurdu. Bursa Tabip Odası'nın çağrıcılığını yaptığı toplantıya katılan Ziraat Mühendisleri, Kimya Mühendisleri gibi akademik odaların yanı sıra DOĞADER, Koza Dağcılık gibi çevre örgütleri de katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2019 21:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2019 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da çevre mücadelesi daha örgütlü olacak

Bursa Tabip Odası'nın çağrıcılığında yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala Bursa'da yılda en az 3 bin yurttaşın hava kirliliği nedeniyle yaşamını kaybettiğini söyledi. Uludağ'dan Yenişehir'e, İznik'ten Karacabey'e kentte her yerin ranta kurban edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Pala, buna karşı topyekün bir mücadele hattı oluşturulmak için girişimde bulunduklarını dile getirdi.

Birçok kurum ve kişinin katıldığı toplantıda Bursa Çevre Platformu'nun kurulması kararlaştırılırken, bir deklarasyonla tüm Bursalılara Platform altında buluşma çağrıyı yapılması ve nerede çevre katliamı varsa orada halkla birlikte mücadele yürütülmesi noktasında çalışmalar yürütülmesi karar bağlandı.

Tüm yurttaşlara açık

Bursa Çevre Platformu'nun kuruluşunda oda ve derneklerin yanı sıra çevre savunucusu aktivist yurttaşlar da yeraldı ve diğer platformlardan farklı olarak yurttaşların da katılımına açık bir platform kuruldu. Kent ve çevre mücadelesinin yurttaşlarla birlikte yürütülmesi gerektiği konuşulan toplantıda, kurulması planlanan ve ardından yürütülen mücadele sonucunda yapımından vazgeçilen "DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu" hatırlatılarak, buna benzer bir hat izlenmesi gerektiği konusunda uzlaşıldı. Hiçbir sözcü ve yürütücüsü bulunmayan DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu gibi herkesin eşit söz hakkına sahip olduğu ve herkesle birlikte alınan kararların herkesle birlikte uygulamaya konduğu bir örgütlenme biçiminin en uygun yöntem olduğu belirtildi.

Bursa Tabip Odası'nın BAOB'daki salonunda yapılan toplantının kolaylaştırıcılığını katılımcılar tarafından belirlenen DOĞADER üyeleri Murat Demir ve Nur Derya yaptı.

Denize 10 derece sıcak su basılacak

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Bursa Şube Başkanı Rengin Dallı Demiröz toplantıda yaptığı konuşmada MKS Marmara Entegre Kimya Sanayii Tesisinin ÇED raporunu yeni incelediklerini ve burada yapılacak olan tesise kesinlikle karşı çıkılması gerektiğini vurguladı.

Demiröz'ün açıkladığı verilere göre saatte 55 metreküp suyun denizden çekilerek işletilmesi esnasında 10 derece daha ısıtılarak tekrar denize salınacağını, ayrıca bu işlem sırasında eklenen kimyasalların da arıtılmadan denize bırakılacağını söyledi. Nikel emisyon miktarının da yasal sınırı aştığını dile getiren Demiröz, ÇED raporunda atıkların nasıl depolanacağı ve arındırılacağı konusunda da net açıklamalar olmadığını da belirtti. (Bursamuhalif.com)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.