SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Çevre Platformu'ndan hava kirliliği soruları

Bursa Çevre Platformu (BUÇEP), Bursa'da hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını dile getirmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Platform üyeleri, İl Müdürlüğü'ne "zehir solumak istemiyoruz" diyerek yetkilileri göreve çağıran dilekçe verdiler. Konuya ilişkin Bursa Valiliği'nden yazılı açıklama yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2020 18:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2020 18:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Çevre Platformu'ndan hava kirliliği soruları

Bursa Çevre Platformu (BUÇEP), Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Bursa'nın hava kirliliği ile ilgili açıklamada bulundu. Platform üyeleri Bursa'da halk sağlığını tehdit eden hava kirliliğine ilişkin İl Müdürlüğü'ne yetkilileri göreve çağıran dilekçe verdiler.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa Çevre Platformu adına yaptığı açıklamada, "2020 Ocak ayında, Bursa'nın hava kirliliğinde şampiyon olduğu haberlerini okuduk. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr Hüseyin Toros'un, nüfusu en fazla olan 4 büyük ili baz alarak yaptığı hesaplamaya göre solunan hava nedeniyle, her bir kişinin İstanbul'da 16, Ankara'da 17, İzmir'de 23, Bursa'da ise 38 paket sigara içmiş sayılabileceği belirtilmiştir" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, Bursa'da hava kirliliğinin uzun yıllardır sürdüğünü ve giderek artış gösterdiğine dikkat çeken Pala, "En kirli ilk üç istasyon sırasıyla, Bursa, Beyazıt Caddesi ve Nilüfer Belediyesi'dir. Bursa'daki üç büyük merkez ilçenin (Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer) havası, İnegöl ve Kestel'den kirlidir. Bursa'da hava kirliliğinin giderek arttığı ve hava kirliliği yüzünden vatandaşın tehdit altında olduğu açık bir gerçektir" diye konuştu.

Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek de, "Göz boyamaya yönelik siyasi hareketlere söylecek sözümüz var, aldığımız veriler bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığımız veriler, burada çalışan herkes bu şehirde yaşıyor kendileri de bu kirli havayı soluyor, kayıtsız kalmamaları gerektiğini düşünüyoruz. Yapılmayan işlemler karşısında bir dilekçe hazırlayıp verdik, umarız amacına ulaşır" dedi.

Bursa Çevre Platformu'nun, hava kirliliğinin azaltılması ve giderilmesi konusunda cevap talep ettiği soruları şöyle:

-Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Bursa'daki hava kirleticilerinin çeşit ve miktarları bakımından bilimsel ve teknik bir çalışma var mıdır? Bursa havası hakkında müdürlüğün öngörüsü nedir?

-Eğer bu çalışmalar yapıldı ise kirlilik kaynağı olan odaklar bulunmuş ve belirlenmiş midir?

-Bunca hava kirliliğine rağmen çok az sayıda olan hava kalitesi ölçüm istasyonlarının sayısının artırılması düşünülmekte midir?

-Kirlilik kaynak ve odakları hakkında hukuksal ve cezai işlemler yapılmış mıdır?

-Bursa Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri ile Bursa'da hava kirliliğinin önlenmesi için ortak çalışmalar yapılmış mıdır?

Bursa Valiliği'nden açıklama

Öte yandan Bursa Valiliği'nden, hava kalitesi indeks değerlerinin tehlikeli seviyeye yükseldiği haberleriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Basında yer alan Osmangazi ilçesi Soğanlı Mahallesi'nde bulunan Bursa istasyonu hava kalitesi indeks değerlerinin tehlikeli seviyeye yükseldiği haberleri üzerine inceleme gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bursa istasyonunda www.havaizleme.gov.tr web adresindeki indeks değerinin partikül madde cinsinden son on günlük süreçte 4 gün 'iyi', 4 gün 'orta' ve 2 gün de 'hassas' seviyelerinde yer aldığı tespit edilmiştir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.