SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Büyükşehir'de toplu sözleşme sevinci

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kadrolu işçilerin ücretlerine 2 yıllık süreçte sosyal haklarla birlikte toplamda yüzde 41'i bulacak olan zam yapılmasını öngören toplu iş sözleşmesi, Büyükşehir Belediyesi ile Hak İş Konfederasyonu arasında imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2019 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2019 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Büyükşehir'de toplu sözleşme sevinci

Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 766 kadrolu işçi ile Binted'teki 5 bin 131 çalışanın ücretlerindeki artışları düzenleyen sözleşme Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda yapıldı. Sözleşmeye Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Alinur Aktaş, Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ve Hizmet İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz birlikte imza koydu. Sözleşmeye göre belediye işçileri, birinci yılın ilk 6 ayında yüzde 10, birinci yılın ikinci 6 ayında yüzde 7, ikinci yılın ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci ikinci 6 ayında yüzde 6'lık maaş zammı aldı. Sosyal yardımlarla birlikte işçi maaşlarında, birinci yıl için yüzde 25 ve ikinci yıl için yüzde 16 olmak üzere toplamda yüzde 41'lik bir iyileştirme yapılmış oldu.

Toplu sözleşme imza töreninde Binted çalışanları için de iyi haber geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Binted çalışanlarının da 'normal maaş zammının yanında' seyyanen artışlara kavuştuğunu açıkladı. Buna göre, 5 bin 131 Binted çalışanının maaşına yüzde 4'lük normal zam farkı yansıtılacak. Artı olarak da 3000 TL'ye kadar maaş alanlara 350 TL, 3000 TL-4000 TL arası maaş alanlara 250 TL, 4000 TL-5000 TL maaş alanlara 150 TL, üzerinde maaş alanlara da 100 TL'lik iyileştirme farkları verilecek.

Merinos'taki toplu is sözleşmesi, Bursa Kültür A.Ş. ve Burbak çalışanlarını da kapsadı. Bu kurumların sözleşmeleri, belediye işçileri kapsamında değerlendirilerek imzalandı. Törende, Binted çalışanlarının mesai saatlerinin Pazartesi gününden itibaren kadrolu çalışanlarla aynı seviyeye çekilmesi kararı da açıklandı.

Ücret ve maaşlardaki artışta enflasyon oranlarını göz önüne aldıklarını ve toplu sözleşme görüşmelerinde kanunun el verdiği ölçüde çalışan haklarının korunması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Başkan Aktaş, "Burada 766 kadrolu işçimizin toplu iş sözleşmesi ile ilgili bir araya geldik. 15 Mart 2019'dan 14 Mart 2021'e kadar. Attığımız imzalarla birlikte, en düşük taban ücret yevmiyesi 103 TL'den 115 TL'ye çıkartıldı. Sosyal yardımlarla birlikte işçi maaşlarında 2 yılda yüzde 41'lere varan bir zam söz konusu." dedi.

Binted'e özel düzenleme

Konuşmasında asgari ücretin 2 bin 20 TL'ye çıktığı ortamda en düşük Binted'li maaşının 2 bin 692 TL olduğuna da değinen Başkan Aktaş, "Bununla ilgili düzenleme yapmamız kaçınılmazdı. Kanun, 'Yüzde 4 artı 4' diyor. Başka bir şey demiyor. Bununla ilgili revizyona gittik ve yaptığımız incelemeler sonucunda Binted'li çalışanlarımızın durumunu dünkü toplantıda Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirdik. En düşük maaşta 350 TL olmak üzere aşağıya doğru seyyanen artışı da bu ayki maaşlara yansıtacağız" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.