SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Botanik Park yapılaşmaya mı açılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa'nın nefes alma, dinlenme ve spor alanı olan Bursa Soğanlı Botanik Parkı'nın 1. Derece Doğal SİT statüsünü değiştirip, "kontrollü kullanım alanı" ifadesini ekleyerek yapılaşmanın önünü açacak bir karar aldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2019 20:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2019 20:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Botanik Park yapılaşmaya mı açılacak?

Erdem Saker'in Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Hayvanat Bahçesi ile birlikte kurulan Soğanlı Botanik Parkı'nın 1. Derece Doğal SİT statüsü değiştirilerek, Doğal SİT - Nitelikli Koruma Alanı ve 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edildi.

Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün  23 Ekim 2019 günü aldığı karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alarak yürürlüğe girdi. Değişikle parkta yapılaşmanın da önü açılmış oldu.

Her mevsim yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği 400 bin metrekarelik Soğanlı Botanik Parkı yan tarafındaki Bursa Hayvanat Bahçesi ile birlikte 1998 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in özel önem vererek hayata geçirdiği önemli projelerden biriydi.

Birinci derece doğal SİT alanı olan parkta, Japon, Fransız, İngiliz, gül ve kaya bahçeleri, kokulu bitkiler bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi gibi bölümler yer alıyor.150 türde 8 bin ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki bulunuyor.  Bünyesinde otel ve restoran olarak hizmet veren 17-19 yüzyıl Bursa konaklarının modellendiği bir bölümün de yer aldığı parkta Koşu ve yürüyüş yolları, spor alanları, bisiklet parkurları, çocuk oyun, otomobil pisti, spor aletleri gibi etkinlik alanlarının yanı sıra suni gölet de bulunuyor.

Karar ne anlama geliyor?

Türkiye'nin dört bir yanındaki doğal SİT alanlarının statülerini yeniden belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2017-99 sayılı İlke Kararı'na göre "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilen yerlerde düşük yoğunluklu konut ve turistik tesislere izin veriliyor.

Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun izniyle bu alanlarda seracılık, kültür balıkçılığı, entegre tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra katı atık düzenli depolama tesisi, atık su arıtma tesisi, yat çekek yeri, akaryakıt istasyonu yapılabilecek. Üst ölçekli planlara uygun olmak şartıyla sanayi tesislerinin yapılmasına da olanak sağlayan yeni düzenleme, doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak kum, çakıl, taş, maden ve benzeri malzeme alınmasına ve bu amaçla ocak açılmasına da izin veriyor.

Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olan yerlerin kullanım koşullarını belirleyen ilke kararına göre ayrıca çevre düzeni planında belirlenen şartları aşmamak kaydıyla ve koruma amaçlı imar planına gerek olmaksızın kullanım izni verilebiliyor.

Ovanın korunmasını sağlayacak sınır

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde Botanik Park sayfasında şu bilgiler bulunuyor:

Yeşil kuşak kapsamında; kente bol oksijen sağlamak, ova ile şehri doğal yaşam kültürünün zengin örnekleri ile birleştirmek ve yeşil Bursa'mıza yeni bir dinlenme ve sağlıklı spor alanları kazandırmak amacıyla 1995 yılında yapımına başlanan Botanik Parkı 24 Nisan 1998 tarihinde hizmete açılmıştır.

Soğanlı Botanik Parkı 400.000 m2 lik yayılış alanı ile verimli Bursa Ovasının korunmasını sağlayacak sınırı oluşturmasının yanısıra bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık bir parktır. Parkımızda; 150 türde 8.000 ağaç, 76 türde 100.000 çalı, 20 türde 50.000 yerörtücü, 27 türde 6.000 gül bulunmaktadır.

Parkımızda bitki bahçeleri ile ilgili alanlar, Japon bahçesi, İngiliz bahçesi, Fransız bahçesi, gül bahçesi, açelya-orman gülü bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, renk bahçeleri ,kaya bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi olmak üzere tesis edilmiştir.Parkımız bu zengin bitki dokusuyla 13.08.1998 tarihinde I.DERECE DOĞAL SİT ALANI ilan edilerek gelecek için koruma altına alınmıştır. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Lale Festivali nedeniyle 200-250.000 lale dikimi yapılmaktadır.

Soğanlı Botanik Parkı, dinlenme ve sportif amaçla da halkımıza hizmet vermektedir. Bu amaca yönelik;

12.000 mt doğal zeminli yürüyüş yolları,

2.500 mt uzunluğunda kültür-fizik aletleriyle zenginleştirilmiş doğal zeminli koşu yolu,

1.800 mt soğuk asfalt kaplamalı bisiklet yolu,

9 adet sabit masa tenisi alanı,

1 adet model otomobil pisti bulunmaktadır.

Soğanlı Botanik Parkında, 3 adet büyük gölet, 1 adet su oyunları havuzu, 2 adet çoçuk oyun alanı, 4 adet wc, 2 adet büfe, bir adet büfe-bisiklet evi,bir adet pastahane, bir adet idari bina bulunmaktadır.

Bu tesisler ziyaretçileri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ve en az yapılaşma olacak şekilde planlanmıştır.

Botanik Parkının güney bölümünde; 17,18 ve 19. yüzyıllarda Bursa'da bulunan Halıcı İzzet evi,Havuzlu Konak, Çift Bacalı ev, Abdülvahap evi, gibi tarihi yapıların birebir uygulanması ile oluşan Bursa Evleri yer almaktadır.

Bu mekan Bursa'mızın dokusunu gelecek kuşaklara aktarmak ve çağdaş amaçlarla kullanmak üzere planlanmış olup yap-işlet-devret modeliyle yapılmaktadır.

Soğanlı Botanik Parkı'nın projesi İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet C. Yıldızcı'ya, Bursa Evleri projesi ise Y.Mimar Hüsrev Tayla'ya aittir. Botanik Parkı ile insanlara doğayı, ağacı, çiçeği, kelebekleri sevdirmek, korumak ve bu konuda bilinçlendirerek,gelecekte çevre konusunda hassas bireyler oluşturmak hedeflenmektedir. Farklı kesimlerden insanlara hizmet sunan Botanik Parkı, her mevsim sizleri farklı renkteki güzellikleri ile pırıl pırıl ortamında karşılamaya hazırdır. (Fotoğraf: Aykut Güngör) 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.