SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Barosu seçimleri, ilçe seçim kuruluna takıldı

İlk toplantısını 3 Ekim'de gerçekleştiren Bursa Barosu'nun genel kurulu, salt çoğunluk sağlanamadığından üçüncü kez 31 Ekim'e, seçimi ise 1 Kasım'a ertelenmişti. Bursa Barosu'nun açtığı İl Hıfzıssıhha Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi davasında mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Genel Kurulu'nu 31 Ekim'de yapmak isteyen baroya, ilçe seçim kurulu onay vermedi. Baro, 28-29 Kasım'da olağan genel kurul ve organ seçimlerinin yapılması kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2020 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Barosu seçimleri, ilçe seçim kuruluna takıldı

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından yapılacak her türlü etkinlik ile genel kurullar, pandemi gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda Bursa İl Hıfzıssıha Kurulu'nca aralık ayına kadar ertelenmişti. Erteleme kararı, Bursa Barosu Genel Kurulu'nun ilk toplantısının yapılacağı 3 Ekim 2020 tarihinden bir gün önce 2 Ekim günü saat 16.15'de elden tebliğ edilmişti. Bursa Barosu, aynı gün saat 17.00'de Bursa 2. İdare Mahkemesi'nde İl Hıfzıssıha Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. 

İlk toplantısını 3 Ekim günü Bursa Barosu BAOB Hizmet Birimi'nde gerçekleştiren Bursa Barosu, çoğunluk sağlanamayınca genel kurulun 10 Ekim 2020 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacağını Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu'na bildirdi. İlçe seçim kurulunun genelgeyi gerekçe göstererek seçimi iptal etmesi karşısında da Yüksek Seçim Kurulu'na da "tam kanunsuzluk" başvurusu yapıldı.

10 Ekim'de Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde bir kez daha bir araya gelen Bursa Barosu, karar yeter sayısı olmadığından, genel kurulu 24 Ekim, seçimleri de 25 Ekim 2020 tarihlerine erteledi. 24 Ekim'de de yüzde 10 karar yeter sayısına ulaşılamadığı için genel kurul 31 Ekim'e, seçimler 1 Kasım'a ertelendi. 

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin Bursa Barosu'nun açtığı İl Hıfzıssıha Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi davasında verdiği karar belli oldu. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı genelgesi ve bu genelgeye dayalı olarak Bursa İl Hıfzıssıhha Kurulunca 'Bursa Barosunun olağan genel kurulunun ertelenmesine yönelik olarak' alınan kararı hukuka aykırı bularak yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Avukat Gürkan Altun, "Gecikmiş olsa da hala hukukun işleyebildiğini görüyor ve Muğla ve İzmir'den sonra Bursa'da hakimler var diyebiliyoruz. Yaşasın Adalet!" ifadelerini kullandı. 

Mahkeme kararının ardından Bursa Barosu, Osmangazi 1.İlçe Seçim Kuruluna başvurarak, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği 41/b kapsamında Genel Kurul Başkanlık Divanınca 31 Ekim ve 01 Kasım 2020 tarihlerine ertelenen genel kurul ve seçimlerin ertelenen gün ve saatlerde yapılmasını talep etti.

Osmangazi 1.İlçe Seçim Kurulu, "Erteleme kararı verilen genel kurula ait seçim iş ve işlemlerinde tüm üyelere ulaşmak ve kısa süre içerisinde duyuru yapmak hem yasal hem de uygulama yönünden mümkün olmadığından, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 84.ve ek 3.maddesinde aranan koşullar yeniden yerine getirilmediği sürece erteleme kararı verilen bir seçimin kaldığı yerden işlemlerinin devamına yasal planla bulunmamaktadır" gerekçesi ile talebi reddetti.

İlçe Seçim Kurulunun red kararının ardından olağanüstü toplanan Bursa Barosu Yönetim Kurulu, 28-29 Kasım 2020 tarihlerinde olağan genel kurul ve organ seçimlerinin yapılması kararı aldı. Baro, gündemi ilanın yapılması için basın ilan kurumuna gönderdi ve gündem ile yeni seçim takvimini üst yazı ile Osmangazi 1.İlçe Seçim Kuruluna bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.