SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Barosu 'Saray'daki davete katılmayacak

Bursa Barosu, Yargıtay'ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan adli yıl açılış töreni için yaptığı davete olumsuz yanıt verdi. Daveti, İzmir, Ankara, İstanbul ve Muğla Baroları da reddetmişti. Sarayda yapılacak adli yıl açılışı törenine katılmayacak olan barolara yenilerinin eklenmesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2019 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2019 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Barosu 'Saray'daki davete katılmayacak

İzmir, Ankara İstanbul ve Muğla Barolarının ardından Bursa Barosu da, Yargıtay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan 2019-2020 Yargı Yılı açılışı için yolladığı davete olumsuz yanıt verdi. Sarayda yapılacak adli yıl açılışı törenine katılmayacak olan barolara yenilerinin eklenmesi bekleniyor.

Yargıtay Başkanlığı'nca Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2 Eylül günü yapılacak yeni adli yıl açılış töreni davetini Bursa Barosu da reddetti. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, davete katılmayacağını bildirdiği yazısında "yargıya güvenin zaten sürekli zedelendiği bir toplumda, yargının yürütmenin himayesinde olduğu izlenimi ile şekilden öte anlam ve sonuçlar çıkan nazik ama Anayasa'da belirtilen yargının bağımsız ve tarafsız olması ilkesine aykırı bulduğumuz, yürütmeye ait bir mekandaki davetinize icabet edemeyeceğiz" dedi.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun'un Yargıtay Başkanlığı'na yanıtı şöyle:

"2 Eylül 2019 Pazartesi günü saat 10.00'da Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlediğiniz 2019-2020 Adli Yılı Açılış Töreni'ne davetinizi almış bulunmaktayız.

Hukuk hepimizin üstüne tüm yaşamımızı kurduğumuz sosyal bir zemindir. Sabah kalkıp musluğu açtığımızda, ocağı yaktığımızda, elektrik düğmesini çevirdiğimizde, cep telefonu ile internete bağlandığımızda, orada bir şey paylaştığımızda, bakkalda alışveriş yaptığmızda, arabamıza, metroya bindiğimizde, işimize gittiğimizde vs. her gün farkında olmadan onlarca hukuki işlem yaparız.

Bu işlemlerin insan onuruna, özgürlüğüne, emeğe, anayasal ve evrensel haklara uygun olması da ancak hukukun üstünlüğü ile sağlanır.

Yasalar hukuku gerçekleştirme aracıdır ancak yasalar her zaman hukuka uygun olmayabilir veya hukuka uygun yorumlanmayabilir. İşte o zaman adaleti amaç edinmiş hukukun üstünlüğünü şiar edinmiş yargı devreye girer. Ama yargının devreye girebilmesi "bağımsız" ve "tarafsız" olabilmesine bağlıdır. Yoksa gücün elinde araçsallaşır.

O sebeple yargıya güvenin zaten sürekli zedelendiği bir toplumda yargının yürütmenin himayesinde olduğu izlenimi ile şekilden öte anlam ve sonuçlar çıkan nazik ama Anayasa'da belirtilen yargının bağımsız ve tarafsız olması ilkesine aykırı bulduğumuz, yürütmeye ait bir mekandaki davetinize, yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin temsilcisi avukatların meslek örgütü olan Bursa Barosu olarak icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz.

Bu tören, keşke yargının ev sahipliğinde ve yargının kurucu unsurlarının bütününe konuşma olanağı sunulacağı; yargının sorunları, kısa, orta ve uzun vadedeki çözüm hedeflerinin konuşulacağı; uzun yargılamalar, uzun tutukluluk sürelerinin eleştirilebileceği, düşünce ve ifade özgürlüğü lehine mesajların verileceği yargı mekanlarında yapılsaydı koşa koşa gelirdik. Lakin, tören için yargıya değil, yürütmeye ait olan bir mekanın tercihi tüm bunları olanaksız kılmaktadır.

Bursa Barosu olarak savunma ve adil yargılanma hakkı ile hak arama özgürlüğünün en nihayetinde hukuk devletinin teminatı olan savunma mesleğine yönelik baskıların ortadan kalktığı, avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanmadığı, mesleğin icrası nedeniyle saldırıya uğramadığı, bağımsız ve tarafsız yargı ile hukuk güvenliğinin tesis edildiği bir hukuk düzeni için mücadele inancımızı sürdürme kararlılığında olduğumuzu bildiririz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.