SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bu günler de geçecek, güzel günler göreceğiz'

Katıldığı bir panelde bir soruya verdiği yanıtta "Terör örgütü propagandası yaptığı" suçlamasıyla açılan davada aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasının temyiz sürecinde İstanbul dışına çıkışı yasaklanan ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık, "Bu dönem de geçecek, güzel günler göreceğiz. Bu durum sürgit böyle devam edemez. Önünde sonunda işler normale dönecek" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2018 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bu günler de geçecek, güzel günler göreceğiz'

ZAFER OPSAR/BURSAPORT

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi ile Bursa Barosu'nun birlikte düzenlediği, "Yaşananlar Boşuna Değil, Perşembe Söyleşileri"nin konuğu İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık oldu. Ancak söyleşi, Eliaçık'a uygulanan şehir dışına çıkış yasağı nedeniyle Bursa yerine İstanbul'da gerçekleştirildi. Kartal Belediyesi Soğanlık Kültür Merkezi'nde Bursa'dan gelen ve İstanbul'dan katılanlarla söyleşi gerçekleştiren İhsan Eliaçık, "Demokrasilerde çare tükenmez. Bu söyleşi için Bursa'da olmam gerekiyordu, yasak nedeniyle gidemedik ama Bursa buraya geldi. Bursalılar'a yasak koymayı unutmuşlar. Artık teknolojik imkanlar da her yere ulaşmamıza imkan veriyor, sosyal medyadan takip edilebiliyor." diye konuştu.

Konuşmasına, "Bu iktidar ne diyerek yola çıktı, şimdi nerede?" sorusunu sorarak başlayan Eliaçık, kendisinin bugün iktidarda olanlarla birlikte bir dönem MSP'nin Akıncılar gençlik kolunda yer aldığını hatırlatarak, "Ben neden orada değilim? Ben vicdanımın sesini dinledim ve yollarımı ayırdım. İkbal gözetsem onların arasında olurdum, itiraz etmeyip biat etseydim el üstünde tutulacaktım." İfadelerini kullandı.

"Ben bu işin dini bir diktatörlüğe gideceğini gördüm" diyen İhsan Eliaçık, 2003 yılında yayınladığı Adalet kitabında bugün yaşanan birçok konuya dikkat çektiğini hatırlattı. Cihad konusunda Hz Muhammed'in, "En büyük cihad insanın nefsiyle savaşıdır" dediğini belirten Eliaçık, şunları söyledi:

"Büyük cihad kişinin özeleştiri yapması, kendi geçmişiyle tarihiyle yüzleşmesidir. Ben bunu yaptım. Karşı tarafa saldırmak kolaydır ama kendini eleştirmek zordur. Politikacılar buna asla yanaşmazlar. Bunu ancak düşünenler, fikir adamları yapar. Nerede bir filozof varsa nefsiyle mücadele edendir.

'Kutuplaşmanın kırılması lazım'

Bugün ülkede iktidardakiler nasıl bakıyor? Ülkenin yüzde 70'i sağcu muhafazakar, yüzde 30'u solcu. O zaman yüzde 30 için ne söylersen söyle. Yüzde 30 onun umurunda bile değil. Bu yolla sürekli konsolide tutmaya, tahkim etmeye çalışıyor."

Bu anlayış ve bakışı kırılması gerektiğini, kendisinin de yıllardır bunu yapmaya çalıştığını ifade eden Eliaçık, şöyle devam etti:

"Onların hiç temas etmediği yanaşmadığı grupların içine girdik. Gezi'de Cuma namazı kıldırdık, 1 Mayıs'ta Fatih Camii'nden Taksim'e yürüdük. Biz bunu kırdık fakat 'derhal önlenmesi lazım' dediler, bu çözülmeyi durdurdular. Bizi mahkum ederek şeytanlaştırdılar. Bana bugüne kadar dini yönden yaptığım eleştirlerden birşey yapmadılar. Neler neler söyledim. Fakat terör örgütü propagandasından ceza vererek seslendiğim insanlara bir mesaj vermek istediler. Bunların hepsi hesaplı kitaplı. Ben bu kutuplaşmanın kırılması gerektiğini söylüyorum ve Gezi'den bu yana cemevlerine gidiyorum. Bu dönem de geçecek, güzel günler göreceğiz. Bu durum sürgit böyle devam edemez. Önünde sonunda işler normale dönecek."

Gidilen yolun dini bir dini bir diktatörlük olduğunu ancak tarihin akışını tersine çevirmenin mümkün olmadığının altını çizen Eliaçık, "Padişahlığı, halifeliği getireceğiz demek boş şeydir. Ben bugün iktidardakilerin varmak istediği yerde başvuracakları kitaplarla, kaynaklarla yüzleştim. Onlar bunlarla yüzleşmeye cesaret edemez. Onlar itiraz edemezler. Yeryüzünde Allah'ın gölgesi diye birşey yok, olmaz. Hilafet diye birşey yok. Bütün büyük dinler ve devrimler ihanete uğramıştır." dedi.

Saltanatın ve Hilafetin kaldırılmasının doğru olduğunu, aydınlanma devrimleri ile Marksizmin İslam'la çelişmediğini aksine onun özünün devamı olduğunu savunan Eliaçık, "Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözü Kur'ana uygundur. Cumhuriyet devrimleri İslam2a karşı yapılmamış, İslamın önünü açmıştır." diye konuştu.

İhsan Eliaçık, konuşmasının bitiminde konukların çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı, ardından kitaplarını imzaladı.

Söyleşiye katılan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun ile ÇGD Bursa Şubesi Başkanı Aykut Güngör İhsan Eliaçık'a plaket sundular.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.