SON DAKİKA
Hava Durumu

BTO: Yasaklamalar, anayasa ve yasalara aykırı

Bursa Tabip Odası'nın sağlık çalışanlarına getirilen yıllık izin, istifa ve emeklilik kısıtlamasına tepki gösterdiği açıklamasında, "Yasaklamalar anayasa ve yasalarımıza aykırı, mobbing olarak değerlendirilebilecek ve çalışanın özlük haklarını ihlal anlamına gelebilecek bir açıklamadır" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2020 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BTO: Yasaklamalar, anayasa ve yasalara aykırı

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanları ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren genelgede, pandemi sürecinde hiçbir sağlık personelinin istifa talebinin kabul edilmeyeceği, emeklilikte kısıtlamaların yapıldığı, yıllık ve ücretsiz izinlerin durdurulduğu açıklandı. 

Bursa Tabip Odası adına açıklamada bulunan Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, "Başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık emekçileri salgının başladığı ilk günden beri kelimenin tam anlamıyla "canlarını dişlerine takarak" mücadelenin en ön saflarında yer almaktadır." dedi.

Sağlık çalışanlarının fizik ve ruh sağlığının giderek yıpranıp tükenme noktasına sürüklendiğini vurgulayan Türkkan, "Yerelde Sağlık müdürlüğü, İl Pandemi kurulu ve İl Hıfzısıhha Kurulu'na yaptığımız paydaşlık başvurularına tıkanan resmi kulaklara, TTB'nin aynı yöndeki çağrılarını duymazdan gelen Sağlık Bakanlığı da eşlik etmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkkan, son tebligat ile getirilen izin, istifa ve emeklilik yasaklamalarının anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirterek, "Mobbing olarak değerlendirilebilecek ve çalışanın özlük haklarını ihlal anlamına gelebilecek bir açıklamadır. Eğer, alınan bu karar büyük bir salgın patlamasının itirafı ve çaresizliği anlamına geliyorsa, Sağlık Bakanı bunu da kamuoyu önünde dürüstçe ilan etmelidir. Tamamen ve keyfi ve süre belirtmeksizin yapılan bu kısıtlamayı kabul etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz." dedi. 

"BTO'nun sürece dahil edilmemesi halk sağlığını tehdit eden bir durumdur"

"Bıçak kemiğe dayanmış, yolun sonuna gelinmiştir." diyen Türkkan, şu açıklamaları dile getirdi:

"Bursa'daki covid-19 vakaları, Sağlık Bakanı'nın da açıklamak zorunda kaldığı gibi patlama yapmıştır. Zaten zor şartlarda götürülmeye çalışılan sistem pek yakında çökme noktasına ulaşacaktır. Bu noktada, Bursa Tabip Odası'nın sürece resmi makamlarca dahil edilmemesini halk sağlığını tehdit eden bir durum olarak değerlendirdiğimizi yeniden vurgulamak istiyoruz."

Bursa Tabip Odası, taleplerini şöyle sıraladı:

"Sağlık çalışanlarına verileceği söylenen ek ödemeler zaman geçirmeksizin ve ayrım yapılmaksızın tüm sağlık çalışanlarına dağıtılmalıdır.
Aile hekimlerinin hastalanmaları halinde kesilmiş olan maaş ödemeleri geriye dönük olarak hesaplanıp derhal iade edilmelidir. 

Pandeminin hala meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesini anlamlandırmakta güçlük çekiyoruz. Hayatını hastalarına şifa vermek uğruna kaybeden sağlık çalışanlarına özlük haklarının "meslek hastalığı" tanısı koyarak teslim edilmesi hepimizin ortak talebidir. Sağlık Bakanı'nı bu konuda gerekli yasanın çıkarılması için göreve davet ediyoruz.

Sağlıkta şiddeti bitirmeye yönelik olarak çıkarılan son yasanın "pansuman" kabilinden önlemler içerdiğinin anlaşılmasından sonra, şiddet hız kesmeden artmaya devam etmiştir. Bu konuda da yeni ve radikal değişiklikler içeren bir "Sağlıkta Şiddetin Engellenmesi" yasasının vakit geçirilmeden çıkarılmasını yeniden talep ediyoruz.

Sağlık çalışanları, bu ülkenin tüm yurttaşları gibi onurlu insanlardır. Zor zamanda maaş ödemesi, nöbet ücreti gibi konuları asla düşünmeden görevlerinin başına geçmekte bir an bile tereddüt etmeyen sağlık çalışanları, emeklerinin karşılığını istemeyi de bir yurttaşlık görevi ve sorumluluğu olarak kabul eder ve haklarını almak için sonuna kadar direnmeyi de bilirler."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.