SON DAKİKA
Hava Durumu

BTO Çevre Ödülü Kirazlıyayla köylülerine verildi

Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla Çevre Ödülü'nü, çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı yapmak isteyen Meyra Madencilik'e karşı mücadelesini sürdüren Kirazlıyayla köylülerine verdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2021 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2021 18:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BTO Çevre Ödülü Kirazlıyayla köylülerine verildi

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında ödüllerini dağıtmaya devam ediyor. Tabip Odası, bu yıl Çevre Ödülü'nü Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü'nde yapılmak istenen çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı mücadelesini sürdüren köylülere verdi.

Kirazlıyayla köylülerine ziyarette bulunan Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, "Çevrelerine sahip çıktıkları ve madene karşı direndikleri nedeniyle haklı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzun mesajını vermek için bu seneki Bursa Tabip Odası Çevre Ödülü'nü takdim etmek için buradayız. Ödülü özellikle Kirazlıyayla kadınlarına vermek istiyorum." diye konuştu.

"Zehir solumak istemiyoruz"

Türkkan'a ödül için teşekkür ettiklerini söyleyen Kirazlıyayla kadınları, "Bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz. Biz bu madenin köyümüzde olmasını istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız dedi ya 'Biz bize yeteriz.' Biz de köylü olarak biz bize yeteriz. Biz zehir solumak istemiyoruz." dedi.

Mücadeleyi bir seneden beri sürdürdüklerini belirten köylüler, "Bizim yaşam alanımızı aldılar elimizden. Geldiler, kalbimizin, akciğerlerimizin üstüne fabrika kurdular. Orası bizim piknik alanımızdı, kamışlı gölümüzdü, yaşam alanımızdı. Bizim doğamızı, yaşam alanımızı geri versinler. Başka bir şey istemiyoruz. Bir duymayan Cumhurbaşkanımız kaldı. Gidip kendi derdimizi, kendi elimizle, ayağımızla anlatmak istiyoruz. Martın sonu, nisanın başı gibi Ankara'ya gideceğiz." şeklinde konuştu.

Bu mücadelede sonuna kadar köylülerin yanında olacaklarını ifade eden Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise, "Çünkü insanların yaşadığı yeri savunmak en doğal haklarıdır. Kadınlar direnirse mutlaka mücadeleyi kazanır. Kimse sizin yaşam alanınıza üstüne konamaz. Hayat paradan değerlidir." dedi. 

"İznik Gölü 6 metre geri çekilmiş durumda"

Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyelerinden Avukat Eralp Atabek, hukuki sürecin devam ettiğini belirterek köylülere şu bilgileri aktardı:

"Bir yandan eylem yapıyoruz bir yandan da hukuki süreci devam ettirmeye çalışıyoruz. Meslektaşım Avukat Osman Atalay'la çeşitli davalar açtık. Tabip Odası, Bursa Barosu, Mimar Mühendisler Odaları Birliği Genel Merkezi yani Ankara'dan gelen destekle de bu yargısal başvurularımızı sürdürüyoruz. Biliyorsunuz, ÇED davası bilirkişi raporu lehimize olduğu halde reddedildi. Bunun üst mahkemesine başvurduk, Danıştay'a gitti, inceleniyor. Kesimi engellemek için iki tane orman davası açmıştık. Mahkeme, bilirkişi incelemesi bile yapılmadan 'ÇED davasında bu iş görülmesi gerekir, bizim işimiz değil' dercesine davaları reddetmişti. Bir üst mahkemeye başvurusunu yaptık. İstanbul İdare Mahkemesi'nde incelenecek."

İznik Gölü'nden alınacak su ile ilgili bir davanın daha olduğunu kaydeden Avukat Atabek, "Devlet Su İşleri, savunmasını verdi. Başka bir istekte bulunduğunuzda 'Bir gram su yok' diyen DSİ, gölden çekilecek 6 milimin önemli olmadığını söyledi. İznik Gölü'nden hatalı kullanım, kuraklık sebebiyle 6 milim değil, 6 metre geri çekilmiş durumda." açıklamasında bulundu. 

Köylüler, şirketin çalışmaları için köye elektrik getirilmesinden ve köy muhtarının köye destek vermek yerine maden şirketiyle görüşmesinden rahatsız olduklarını bildirdi.

Meyra Madencilik faaliyetlerine devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.