SON DAKİKA
Hava Durumu

BM'den harekat için uluslararası hukuk uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'deki harekat nedeniyle Türkiye'ye uluslararası hukuk uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2019 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2019 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BM'den harekat için uluslararası hukuk uyarısı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisinden Suriye'deki harekat nedeniyle Türkiye'ye uluslararası hukuk uyarısı geldi. Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevin Xalef ile bazı SDG üyelerinin öldürülmesine ilişkin videolara dikkat çeken BM, Ankara'ya "olası savaş suçları için bağımsız soruşturmalar yürütme" çağrısı yaptı.

Sosyal medyada yayınlanan videolardaki toplu infaz görüntüleriyle ilgili bilgi toplandığı belirtilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi açıklamasında, Türkiye'nin uluslararası hukuka göre "Suriye'de Türkiye bağlantılı gruplar tarafından yapıldığı belirtilen infazlardan sorumlu tutulabileceği" belirtildi.

AK Partili Yeneroğlu tepki göstermişti

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na destek veren Suriye Milli Ordusu'nun (eski ÖSO) Fırat'ın doğusunda gerçekleştirdiği öne sürülen ve sosyal medyada yayılan infaz görüntülerine tepki gösterdi. Yeneroğlu, "Her şartta yerde yatanın infaz edilmesi suçtur, vicdansızlıktır" dedi.

Yeneroğlu, Suriye'nin Geleceği Partisi'nin Genel Sekreteri Hevin Xalef'in öldürülmesi hakkında da Yeni Şafak'ın Twitter paylaşımına tepki göstererek, "Sivillerin öldürülmüş olması sevinilecek bir başarı olmaz. Bir de alakasız biçimde ordumuza mal edilmesi ayrı bir rezalettir. Bu vahşeti gerçekleştiren gruplar Mehmetçikle alakası olmayan barbarlardır. Şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı.

SMO infaz iddiasını reddetmişti

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nda birlikte hareket ettiği Suriye Milli Ordusu (eski ÖSO), Suriyeli Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef'i M4 karayolunun Kamışlı mevkinde arabasını durdurarak öldürdükleri yönündeki suçlamaları reddetti. Milli Ordu Sözcüsü Yusuf Hammud, M4 karayoluna ulaşmadıklarını söyledi.

Hammud, Reuters'a gönderdiği sesli mesajda, "Sizi temin ederim ki güçlerimiz M4 karayoluna ulaşmadı" dedi. Hammud, M4 yerine sınırın daha yakınındaki bir yolu ele geçirdiklerini söyledi; M4 üzerinde dokuz sivili öldürdüklerine dair haberleri de yalanladı.

Hevrin Xelef, 2018 yılında Menbicli bir Arap olan İbrahim al Kaftan'ın liderliğinde kurulmuş Suriye Gelecek Partisi'nin Genel Sekreterliği görevini yürütüyordu. Xelef'in dün, Haseke'de bir toplantıya katıldıktan sonra Kamışlı yakınlarında, M4 karayolu üzerinde öldürüldüğü belirtiliyor. Bazı Kürt kaynaklardan saldırıdan Suriye Milli Ordusu'nu sorumlu tutmuş, bazıları da saldırıyı IŞİD militanlarının düzenlediğini öne sürmüştü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.