SON DAKİKA
Hava Durumu

Bit pazarında musluk ararken antikacı oldu

Bursa'da, 4 yıl önce evinde bozulan eski bir musluğun aynısını bulmak için gittiği bit pazarında eski eşyalardan etkilenen esnaf Turgay Özkan, antikacılığa merak sardı.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2017 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2017 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bit pazarında musluk ararken antikacı oldu

Bursa'da 25 yıldır konfeksiyon mağazası işleten 45 yaşındaki Turgay Özkan, 4 yılda Türkiye'nin farklı kentlerindeki bit pazarlarından topladığı antikalara yaklaşık 200 bin lira ödedi.

Bursa Antikacılar ve Antika Sevenler Derneğinin üyesi olan Özkan'ın koleksiyonunda, Osmanlı ve cumhuriyetin ilk yıllarına ait çok sayıda eser yer alıyor.

Özkan'ın koleksiyonunda telefon, plak, dürbün, Osmanlı evrakı, fotoğraf makinesi, kamera, vazo, daktilo, takunya, şamdan, ayna, mikrofon, saat ve tablo gibi antika eşyaları bulunıyor.

Özkan, evde bozulan eski bir musluğun aynısını nalburlarda bulamadığını söyledi.

Bunun üzerine bir arkadaşının yönlendirmesiyle musluk aramak için bit pazarına gittiğini anlatan Özkan, pazarda gezerken gördüğü eski eşyaların ilgisini çektiğini ifade etti.

Özkan, yıllar önce kullanılıp atılan ürünlerin orada değerli olduğunun farkına vardığını belirterek, şöyle konuştu:

"O gün aradığım musluğu bulamadım ama dedemin, ninemin duvarlara astığı halılardan gördüm ve onu satın aldım. Böylelikle antikacılığa ilk adımı da atmış oldum. Sonra her hafta bit pazarına geldim ve antika eşya topladım. Bu arada aradığım musluğu da bulup, aldım. Türkiye'nin çeşitli kentlerindeki bit pazarlarını da dolaştım. Halen de gitmeye devam ediyorum. Şu an elimde bin 500 parça obje var. 4 yılda 200 bin liralık obje satın aldım."

"1950'den kalma mikroskobu İstanbul Üniversitesi kullanmış"

İlerde konfeksiyon işini bırakıp sadece antikayla ilgileneceğini anlatan Özkan, "Çünkü hem eskiye sahip çıkıyorum hem de eğlenceli bir iş yapıyorum. Antikacı arkadaşlarla eski herhangi bir şeyin atılamayacağını göstermeye çalışıyoruz. İnsanları çarşıda pazarda da bu konuda uyarıyoruz." dedi.

Özkan, antika işine girince tarih bilgisinin de arttığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bizim şiddetle Osmanlıcayı öğrenmemiz lazım. Çünkü belge niteliği taşıyan evraklar piyasada kilo işi satılmış. Ayrıca bendeki eşyalar arasında bir mikroskop var. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından kullanılmış. Üzerinde de fakültenin ismi yazıyor. Ben bunu eskiciden aldım. Eğer ben almasaydım geri dönüşümde parçalanacaktı. Bu parçaların hepsinin bir hikayesi var. Yeni jenerasyona aktarma açısından çöpe atılmaması, bunlara sahip çıkılması lazım."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.