SON DAKİKA
Hava Durumu

Metal İş'in yürüyüşüne polis müdahalesi; 109 gözaltı

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan işçilerin Ankara yürüyüşüne polis müdahale etti. Sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu 109 kişi gözaltına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2020 20:05
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2020 20:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Metal İş'in yürüyüşüne polis müdahalesi; 109 gözaltı

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan işçiler, haklarını aramak için Ankara'ya yürümek istedi. 

Ankara yürüyüşü için Gebze'de toplanan metal işçilerine polis müdahale etti. DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun aralarında bulunduğu 109 kişi gözaltına alındı. 

Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle tazminatsiz işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Özer Elektrik, Systemair HSK ve Baldur fabrikalarında çalışan işçiler, protesto etmek amacıyla 24 Kasım günü Ankara'ya yürüyüş düzenlediler. Kocaeli Valiliği, işten atılan ve ücretsiz izne zorlanan metal işçilerinin Ankara'ya yürüyeceklerini duyurmasının ardından salgını gerekçe göstererek 30 günlük eylem yasağı ilan etti.

Kocaeli Valiliği'nin yasağına rağmen işçiler, Birleşik Metal İş Sendikası Gebze Şube binası önünde bir araya geldiler. Basın açıklamasının ardından yürüyüşe başlamak isteyen sendika üyeleri ve işçilere polis müdahalede bulundu. İşçilerin çevresini abluka altına alan polis ekipleri, zor kullanarak işçileri gözaltına aldı. 

(Fotoğraflar; Birleşik Metal İş)

Gözaltıları protesto eden Birleşik Metal İş üyeleri, alanda oturma eylemini gerçekleştirdi. 

Birleşik Metal İş, Disk Genel Sekreteri, Genel Başkan Adnan Serdaroğlu ile sendikanın merkez ve şube yöneticileri, işyeri temsilcileri, sendika üyesi metal işçileri ve destek için işçilerin yanında bulunan sendika temsilcilerinin bulunduğu 109 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Polisler Gebze'de bulunan sendika binasını abluka altına alarak, giriş çıkışları engelledi. 

Gözaltına alınan sendikacı ve metal işçilerinin serbest bırakılması talebiyle işçiler, Birleşik Metal İş'in örgütlü olduğu iş yerlerinde protestolar başlattı.

"Haklarını arayan işçileri Ankara'ya uğurluyoruz"

Birleşik Metal İş, 25 Kasım Çarşamba günü saat 10.00'da Gebze Şube binası önünden 20 üyenin Ankara'ya yürüyüşe geçeceğini açıkladı.  

Sendikadan yapılan açıklama şöyle:

"Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur Süspansiyon fabrikalarında sendikalaştıkları için cezalandırılıp tazminatsız olarak işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan üyelerimizin hakları için bugün Gebze'den Ankara'ya başlattığı yürüyüş polis saldırısıyla engellendi. İktidar bir kez daha fabrikalarda bir yandan salgın koşullarıyla mücadele eden bir yandan da patronların saldırılarına direnen işçilerin hak arama mücadelesine tahammülü olmadığını göstermiştir. Bugün gerçekleştirilen saldırıda Sendikamızın merkez ve şube yöneticileri, işyeri temsilcileri, metal işçileri, dost sendikaların ve siyasi partilerin temsilcilerinin de içinde bulunduğu 109 kişi gözaltına alındı.

Pandemi gerekçesiyle yürüyüşümüzü engelleyen Valilik, emniyet güçlerinin pandemi kurallarını ihlal ederek sendika şube binamızı abluka altına almasına ve polisin sert müdahalesine göz yummuştur. Tüm ülke bugün Gebze'de yaşanan polis şiddetinin tanığı olmuştur. Kocaeli Valiliği'nin talimatıyla metal işçilerine yapılan saldırıyı hukuki zemine taşıyacağız ve bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız. Metal işçilerinin sesinin kısılmasına izin vermeyeceğiz.

Ankara'da Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na planladığımız yürüyüşü 25 Kasım Salı günü direnişçi fabrikalardan katılacak 20 üyemizle gerçekleştireceğiz. Ankara'ya doğru yürüyüşe geçecek metal işçilerini uğurlamak üzere tüm dostlarımızı Gebze Şubemizin önüne davet ediyoruz"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.