SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Kamu-İş'in Ankara'daki eylemine polis engeli

Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikalar, kamu emekçilerine ve emeklilere yapılan 2021 yılı zamlarına tepki göstermek için alanlara çıktı. Ankara'daki basın açıklaması polis müdahalesiyle engellendi. Bursa'da Fomara Meydanı'nda bir araya gelen sendika üyeleri, basın açıklamasının ardından maaş bordrolarını yaktı.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2021 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2021 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Birleşik Kamu-İş'in Ankara'daki eylemine polis engeli

Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikalar, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 8.36 oranında yapılan zamları protesto etmek için  Ankara'da Ulus Meydanı'na, tüm illerde ise alanlara çıktı.

Ankara'daki eylemde gözaltılar

Ankara'da Ulus Atatürk Heykeli önünde yapılan basın açıklaması Ankara Valiliği tarafından engellendi. Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendika yöneticileri ve çok sayıda üye arbede arasında kalarak eylemi gerçekleştirmek istedi.

Birleşik Kamu-İş Örgütlenme Sekreteri Hasan Kütük, Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Genel Sekreter Ebru Sungar  ve Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Tamer Yiğit Güler gözaltına alındı.

Üyelerin direnişi ile gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Basın açıklaması, Konfederasyon Genel Merkezi önünde yapıldı.

"TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına el koydu"

Bursa'da Birleşik Kamu-İş üyeleri, Fomara Meydanı'nda basın açıklaması geçekleştirdi. Birleşik Kamu-İş Bursa İl Temsilcisi Özkan Rona'nın basın açıklamasını okumasının ardından üyeler, maaş bordrolarını yaktı.

TÜİK verilerinin hatırlatıldığı açıklamada, "TÜİK halka gerçekleri açıklamakla yükümlü bir kurum olması gerekirken, verileri ayarlama kurumuna dönüşmüş durumdadır. Markette, manavda, pazarda, 5 TL olan ürünün fiyatı TÜİK verilerinde 1 TL olarak gösterilmiştir. Markette, pazarda gıda ürünlerinde fiyat artışı son bir yılda yüzde 30'ları buldu. Son bir yılda doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 33 oranında zam geldi. Açıklanan enflasyon oranı ile yıl boyunca yaşanan zamlar ve harcama oranlarındaki düşüş karşılaştırıldığında, gerçek enflasyonun yüzde 14,6'lık orandan daha fazla olduğu hemen herkesin malumu." denildi.

"İktidarın acı reçete dayatmasını kabul etmiyoruz"

"Bu yılda TÜİK'in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler, açlık sınırının altında bir zam artışına mahkum edildi. TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu." denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Faiz lobisi ile mücadele ettiğini iddia edenler ülkeyi en yüksek faiz oranlarında Avrupa 1.si Dünya 10.su yaptılar. Yoksulluk sınırı altındaki maaşlarla geçinemeyen vatandaşlar, ay sonunu getirebilmek için bankalara borçlandılar. Vatandaşlarımızın bankalara olan borcu 834 milyar TL'yi aşmış durumda. İktidar, emekçilere sefaleti ve açlığı layık görmüş, krizin faturasını bir kez daha emekçilerin sırtına yüklemiştir. İktidar, devlet kurumlarının her birinde 4 maaş alan bürokratlara para bulurken, yurt dışındaki faiz lobilerine milyarlarca dolar faiz ödemeye devam ederken, bir avuç müteahhitte para bulurken, memurun ve emeklinin yüzde 7,36 zamma muhtaç edilmesini emekçiler olarak kabul etmiyoruz. AKP iktidarının; ekonomik kriz ve pandemi salgınının ağır şartlarında asgari yaşam mücadelesi veren kamu emekçilerine, emeklilere ve işçilere acı reçete dayatmasını kabul etmiyoruz."

"En az yüzde 30 oranında zam yapılmalı"

"TÜİK, sepet oyunlarıyla enflasyonu eksik hesaplayarak, kötü ekonomi yönetiminin yol açtığı yüksek enflasyonu gizleyerek bütün faturayı emekçilere ödetmektedir. Halkın; çarşıda, pazarda karşı karşıya kaldığı gerçek enflasyon, halkın enflasyonu verilerine göre yüzde 29,9'dur." denilen açıklamada, yaşanılan kayıpların giderilmesi için şu talepler sıralandı:

"AKP iktidarı ve TÜİK, enflasyonu gizleyen anlayışını ve sahte verilerle açıklanan oranları terk etmelidir. Kamu çalışanlarımızın kayıpları telafi edilmeli,  toplu sözleşme masası yeniden kurulmalı ve memurlarımıza ek zam verilmelidir. Kamu emekçilerinin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalıdır. Enflasyon farkı ile birlikte memurun zammı yüzde 7,37 olarak ilan edildiği anlayış terk edilmeli memurun aldığı yüzde 3 oranlı sefalet aldatmacasında vazgeçilmelidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.