SON DAKİKA
Hava Durumu

'Başarıyı değil, hileli adres oranını yükseltir'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanan TEOG'un yerine getirilen yeni liselere giriş sınavı sistemi eğitimcilerin tepkilerini beraberinde getirdi. Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona, "Okulların nitelik sorunları çözülmediği sürece bu sistem başarıyı değil hileli adres oranını yükseltir." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2017 19:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2017 19:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Başarıyı değil, hileli adres oranını yükseltir'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik?" şeklindeki çıkışının ardından başlatılan çalışmalarla karar verilen yeni sınav sistemi bugün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı.

Öğrencilerin evlerine en yakın liseye yerleştirilmelerini öngören yeni sistem tartışma ve tepkileri de beraberine getirdi. Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona, yeni sisteme ilişkin yaptığı açıklamada, "Okulların nitelik sorunları çözülmediği sürece bu sistem başarıyı değil hileli adres oranını yükseltir." dedi.

"Milli Eğitim Bakanlığı liselere geçişte yeni sistemle eğitim hedeflerini birkaç basamak daha aşağıya çektiğini açıklamış oldu." diyen Özkan Rona, "Eğitim sisteminin hedefi ülkenin çocuklarını topyekün eğitmek olmalıyken, yeni sistemin yalnızca öğrencilerin akademik başarısı yüksek yüzde 10'luk bölümünü tespit etmeye programlanmış olduğunu görüyoruz. Orta ve alt düzey öğrencileri bir üst basamağa hazırlamak gibi bir hedef görünmüyor." ifadelerini kullandı.

Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona'nın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Özetle öğrenciler geniş aralıklı bir elekten geçirilecek, 5'lik olanlar üstte kalıp 4'lük 3'lük 2'lik ve 1'lik öğrenciler ikametgah esasına göre okula gidecek. Ölçme değerlendirme bilim alanından umudunu kesen Bakanlık öğrencilerin yüzde 90'ının okulunu ikametgaha göre belirleyecek. İkametgahın bu düzeyde önemli bir hale geldiği eğitim sistemini de Nüfus müdürlerinin ve muhtarların yönetmesi daha akılcı olabilir! Okulların nitelik sorunları çözülmediği sürece bu sistem başarıyı değil hileli adres oranını yükseltir.

'Hiçbir öğrenci istemediği okula gitmeyecek' açıklaması gerçeklikten uzak bir vaattir. Öğrenciler öncelikle Fen ve Anadolu Liselerine yerleşmek isterken sitemde bu okullarda ihtiyacı karşılayacak kontenjan yok. Anadolu ve Fen Lisesi ihtiyacı karşılanmadıktan sonra yine istemediği okula giden öğrenci sayısı değişmeyecek.

Üstelik öğrenciler 'nitelikli' adı verilen okullara girebilmek için sınava hazırlanacak. Fakat 'nitelikli' okullar Mayıs ayında açıklanacak. Çocuğun girmek istediği okul 'niteliksiz okullar' içinde kalırsa sınava boş yere hazırlanmış olacak. 

'Nitelikli' okulların ekonomik olanakları yüksek kesimin yaşadığı çevrelerde olduğu gerçegi, adrese dayalı sistemde varsıla 'Nitelikli' okul şansı verirken, yoksulun bahtına yine 'Niteliksiz' okul düşecek.

Bakanlığın okullardaki yüzde 90'lık nitelik sorununu itiraf etmiş olması tek olumlu gelişme."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.