SON DAKİKA
Hava Durumu

Bahar, güzellik ve ağrıları ile beraber geldi!

Bahar yalnız güzel yanlarıyla değil, mevsime özgü hastalıklarıyla beraber geldi. Uzmanlar, bahar aylarında ataklar haline ortaya çıkan küme baş ağrısı konusunda vatandaşları dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2018 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2018 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bahar, güzellik ve ağrıları ile beraber geldi!

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Necdet Karlı, çok şiddetli ağrılara neden olan ve kolayca diğer hastalıklarla karıştırılabilen küme baş ağrısının erken teşhis ve tedavi edilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Birkaç ay boyunca devam edebilen küme baş ağrısında erken teşhisin hastalığın kronikleşmesinin önüne geçilmesinde büyük rol oynadığını belirten Necdet Karlı, "Sıradan ağrı kesiciler ile geçmeyen küme baş ağrılarında koruyucu tedavi uyguluyoruz" dedi.

Yüzün yalnızca bir yarısında ortaya çıkan küme baş ağrısının son derece şiddetli seyreden bir ağrı türü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Necdet Karlı, "Öyle ki, hastalar bu ağrının şiddetini 10 üzerinden 10 olarak tanımlıyor; hatta bazen ağrının şiddetinden hayatına son vermek isteyenler bile çıkabiliyor." ifadelerini kullandı. Karlı, hastalık konusunda şu bilgileri verdi:

"Küme baş ağrılarında en büyük şansımız baş ağrısının üç saati geçmemesi, görece kısa süreli olması. Ama o kadar şiddetli ki, hastayı canından bezdiriyor. Baş ağrısına başka ek şikayetler de eşlik ediyor. Gözde kızarma, yaşarma, göz kapağında şişme, burunda tıkanıklık, akma, yüzde terleme görülebiliyor. Ve tüm bu şikayetler baş ağrısının hissedildiği tarafta meydana geliyor. Küme baş ağrısı günde birkaç kez tekrarlayabilir. Bahar döneminin ardından diğer bahar sezonuna kadar ağrılar da ortadan kalkar."

Tekrar etme ihtimali nedeniyle rahatsızlığın ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Necdet Karlı, "Küme baş ağrısının tanısı, tamamen nöroloji doktorlarının muayenesi sonucunda konur. Ancak nöroloji doktorlarına başvurmayan hastalar, ağrılarının başka rahatsızlıklardan kaynaklandığını düşünebilirler. Bu durum da yanlış tedavilere yönelmelerine sebep olabilir. Örneğin diş hekimlerine gidip dişlerini çektiren hastalar bile olabilir. Bir keresinde bir hastam ağrının olduğu tarafta üst çenedeki tüm dişlerini çektirmişti. Bu nedenle bu tip ağrıları olan hastaların nöroloji hekimlerine başvurmaları önemli." dedi.

Küme başağrısının sıradan ağrı kesicilerle geçmediğini de belirten Prof. Dr. Karlı, bu nedenle ağrının ortaya çıktığı kümelenme dönemlerinde koruyucu tedavinin uygulanmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Ağrıların devam ettiği ortalama süre içerisinde koruyucu tedavi uyguluyoruz ve 2-3 ay içerisinde tedaviyi kesiyoruz. Uzun dönemde hastaların önemli bir bölümünde ağrılar ortadan kalkıyor. Ama küçük bir bölümünde ağrılar kronikleşebiliyor. Böyle bir durumda da çeşitli cerrahi tedaviler gündeme gelebiliyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.