SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bağımsız medyaya büyük iş düşüyor'

BirGün Gazetesi'nin 15. kuruluş yıl dönümü yurdun çeşitli illerinde "BirGün, patronsuz ama sahipsiz değil" sloganıyla kutlanıyor. Bursa'da gerçekleştirilen okur buluşmasında ana akım medyanın iktidar safında tekelleştiği bir dönemde, halkın doğru haber alma hakkı için bağımsız medyanın önemine dikkat çekilerek, bu yayınlara sahip çıkılması gerektiği dile getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2018 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2018 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bağımsız medyaya büyük iş düşüyor'

BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Berkant Gültekin, medyanın büyük bölümünün tek elde toplanarak iktidar yanlısı hale geldiği bir ortamda patronsuz, bağımsız medyaya büyük iş düştüğünü belirterek, halkın bilgi edinme hakkına sahip çıkması gerektiğini söyledi. Gültekin, "Bizlerin omzuna büyük bir yük bindi." dedi.

BirGün Gazetesi'nin 15. kuruluş yıl dönümü, "BirGün, patronsuz ama sahipsiz değil" sloganıyla kutlanıyor. Bursa'da Karaman Dernekler Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen okur buluşmasına BirGün Yayın Kurulu Üyesi Berkant Gültekin ile CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli ile Prof. Dr. Kayıhan Pala konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına BirGün Gazetesi'nin yayın hayatına başladığı günleri anlatarak başlayan Berkant Gültekin, "15 Nisan 2004'te gazetemiz yayına başladığında 'gazete 3 gün dayanamaz' demişlerdi ama bugünlere kadar geldik. Okurlarımızdan aldığımız güçle daha iyi noktalara ulaşacağız." dedi. Doğan Medya'nın iktidara yakın Demirören Grubu'na satılması ile başlayan tartışmalara değinen Gültekin, "Gazeteciliği ne kadar yapıyorlar? Haberleri halka verirken her şeyden önce bağımsız olmak gerekir. Başta iktidar olmak üzere korkarsanız gazetecilik yapamazsınız."

Berkant Gültekin

Yeni medya tekelinin basın dışında işleri olan holdingler bünyesinde olduğunu ifade eden Berkant Gültekin, Doğan, Ciner, Doğuş ve Demirören gruplarının bunların başında geldiğini kaydederek, "Bu gruplar farklı alanlardaki yatırımlarını korumak için medyayı kullanıyorlar. Bunların iktidarı eleştirmesi mümkün değil. İktidarı rahatsız eden şeyleri, kendi çıkarlarını etkileyen şeyleri vermediler ya da eksilterek verdiler. Patronu olmayan bağımsız gazetelerin, medyanın varlığı bugün daha önemli hale geldi. Yük bizlerin omzuna binmiş durumda." ifadelerini kullandı.

Medyanın geldiği durumdan AKP seçmeninin bile rahatsızlık duyduğunu dile getiren BirGün Gültekin, şunları söyledi:

"Ciddi bir muhalefet ihtiyacı var. AKP seçmeni bile rahatsız gelinen noktadan. İktidarın toplumu ikna etmeye ihtiyacı var. Hitler'in propaganda bakanı Goebbels bu konuda, 'Bana vicdansız bir medya temin et; sana bilinçsiz bir halk sunayım' demiştir. Ünlü şair ve yazarımız Atilla İlhan da, 'Ahlaksız bir medya zamanla kendine benzeyen bir toplum yaratır' diyor. Rasyonel ilkelerle toplumu yönetemeyen iktidar bunu dinle yapmaya çalışıyor. Bağımsız medya Türkiye toplumu ve ülkenin geleceği için çok önemli. Halkın bilgi edinme hakkına sahip çıkması lazım."

Prof. Dr. Kayıhan Pala

'Bağımsız medya nefes almak gibi'

Gültekin'den sonra konuşan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, bağımsız gazeteciliğin nefes almak kadar yaşamsal bir ihtiyaç olduğunu söyledi. BirGün ve birkaç gazetenin bu konuda önemli bir boşluğu doldurduğunu ifade eden Pala, şeffaflık olmadan hesap sorabilmenin mümkün olmadığına dikkat çekti. Sağlıkta doğru giden çok az şey olduğunu söyleyen Pala, "Ortada yanılsamalı, gerçek ötesi bir durum var. Ancak ana akım medya, 'merak etmeyin, sorun yok' diyor. Ama siz bir yakınınız, sevdiğiniz kanser olduğunda karşılaştığınız sorunlarla gerçeği anlıyorsunuz."

Bağımsız medyaya sahip çıkmanın önemine işaret eden Pala, "Bağımsız gazetecilik nefes almak kadar yaşamsal bir ihtiyaçtır. Hayatta en sevdiğiniz insanın bir sağlık sorunu varsa onun iyileşmesi için ne yaparsınız? Bağımsız medyayı da böyle düşünerek sahip çıkmalıyız." dedi.

Orhan Sarıbal

'Elimizde 2-3 gazete kaldı'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, basının iyi olan şeyleri yazması gerektiğini ancak aslolanın yapılmayanları yazmak olduğuna dikkat çekti. Basının güç karşısında bağımsız olmasının önemine işaret eden Sarıbal, "Medya gerçekleri yazabilmek için bağımsız olmalıdır. Halkın haber alma hakkına, bağımsız gazeteciliğe sahip çıkma sorumluluğu var." dedi.

Doğan Medya'nın satışından sonra bağımsız gazetelerin dağıtımında sıkıntı yaşanabileceğini dile getiren Sarıbal, şöyle devam etti:

"Abonelik bu yüzen onemli. Birbirimize güvenmeli, b irleşik mücadele vermeliyiz. Ayrılıkları belli bir dönem bir kenara koymalıyız. Kaçak sarayda oturan adam gölgesinden bile korkuyor. AKP'li 20 vekil biraraya gelince saldırıyor Meclis'te. FETÖ mücadelesi yapılmıyor, FETÖ yöntemleri ile muhalifler susturuluyor, eziliyor. Saraydaki adam yüzde 30'u geçemiyor. Kararsızlar yüzde 45 dolayında. Faşizm kimseye acımaz. Bağımsız medya ve birleşik mücadele bu yüzden çok önemli. Elimizde kalan 2-3 gazeteye sahip çıkmalıyız."

Fikri Düşünceli

'Dayanışma artmalı, destek olmalıyız'

Sarıbal'dan sonra söz alan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli, BirGün 15 yıl önce yayın hayatına başladığında kendisinin de 'uzun yaşamaz' diye düşünenlerden olduğunu ancak bugünlere gelindiğini, bundan da memnun olduğunu söyledi. Türkiye'de yalandan muhalefete bile tahammül olmadığını aktaran Düşünceli, "Bağımsız gazeteler bir elin parmaklarını geçmez. BirGün gibi gazetelere bu süreçte büyük iş düşüyor. Dayanışmayı artırmalı, destek çıkmalıyız. Halkın haber alma özgürlüğüne sahip çıkmalıyız. Birlik olup, dayanışma göstermemiz gereken bir süreç var." dedi.

BirGün okur bluşmasında 10 Ekim Halk Korosu konser verdi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.