SON DAKİKA
Hava Durumu

Aziz Nesin ölümünün 23. yılında anılıyor

Türk edebiyatının usta yazar ve şairlerden Aziz Nesin, ölümünün 23. yılında anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2018 23:51
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2018 23:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Aziz Nesin ölümünün 23. yılında anılıyor

23 yıl önce 80 yaşında hayatını kaybeden Nesin, ölümünün yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Roman, öykü, şiir, deneme ve makale konularında sayısız eser üreten yazdıkları farklı pek çok dile çevrilmiş ve eserleri toplamda 8 milyondan fazla baskı yapmış ünlü yazar Aziz Nesin, 23 yıl önce bugün hayatını kaybetti. 

Tüm hayatını ve mizahını eğitime adayan Aziz Nesin, 1970'lerin başında Nesin Vakfı'nı kurdu. Vakıf, o günden bugüne yüzlerce çocuğun eğitim masraflarını üstlendi, onları hayata hazırladı. 

Zeynep Oral: Aziz Nesin'i kalbi değil, Sivas acısı öldürdü

Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz ile beraber 1946 yılında Marko Paşa mizah dergisini yayınlamaya başladı. Tan ve Tanin gazetelerinde yazıları yayımlanan Nesin, düşünceleri ve yazıları nedeniyle siyasi iktidarlar tarafından baskı gördü, yargılandı, tutuklandı. 

Deutsche Welle'ye Nesin'i anlatan gazeteci, yazar Zepnel Oral, "Aziz Nesin'in bildiğim en güçlü tutkusu, yaptığı her şeye neden olan özellik ondaki borç duygusuydu. 'Benim halkıma borcum var' duygusu. o borç uğruna sürekli çalıştı, hep üretti. Ama biz oan borcumuzu nasıl ödeyeceğiz, bilemiyorum. Aziz Nesin'i kalbi değil, Sivas acısı öldürdü." dedi.

Aziz Nesin, Sivas Katliamı'ndan 3 yıl sonra İzmir'de hayatını kaybetti. Nesin, Nesin Vakfı'nın bahçesinde yatıyor, kabri yok. 

Aziz Nesin kimdir?

Asıl adı Mehmet Nusret olan Aziz Nesin, 20 Aralık 1915'te İstanbul Heybeliada'da doğdu. Babası Abdülaziz Bey Giresun'un Şebinkarahisar ilçesine bağlı Ocaktaşı köyünden gelerek İstanbul'a yerleşti ve bahçıvanlık yaparak geçimini sağladı.

Nesin, 1924'te İstanbul Süleymaniye'deki adı daha sonra İstanbul 7. İlkokulu olarak değiştirilecek olan "Kanuni Sultan Süleyman İptidai Mektebi'nin 3. sınıfına girdi. İki yıl Darüşşafaka Lisesi'nde okuduktan sonra, 1935'te Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1937'de Ankara'da Harp Okulu'nu bitirip teğmen oldu. Son olarak 1939'da Askeri Fen Okulu'nu bitirdi. Bu dönemde bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü'ne devam etti. 

Nesin, Ankara Harp Okulu'nu bitirmesinin ardından asteğmen rütbesiyle orduya katıldı. 1941'den başlayarak II. Dünya Savaşı yıllarında 2 yıl Trakya'da çadırlı ordugahta görev yaptı. 1942'de Erzurum Müstahkem Mevkii İstihkam Taburu Bölük Komutanlığı'na atandı ve bir bomba kazasında yaralandı. Erzincan'da depremde yıkılmış bir cephaneliğin boşaltılmasıyla görevlendirildi. 1944'te Ankara'da Harp Okulu'nda açılan ilk tank kursuna katıldı. Aynı yıl Zonguldak'ta uçaksavar top mevzileri yaptırmakla da görevlendirildikten sonra üsteğmen rütbesindeyken "görev ve yetkisini kötüye kullandığı" suçlamasıyla askerlikten uzaklaştırıldı.

Nesin, iki kere evlenmiş, Vedia Nesin ile yaptığı ilk evliliğinden Oya (d. 1940) ve Ateş (d. 1942), Meral Çelen ile yaptığı ikinci evliliğinden ise Hüseyin Ali (d. 1956) ve Ahmet Aziz (d. 1957) adlarında toplam 4 çocuk sahibi olmuştur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.