SON DAKİKA
Hava Durumu

AYM yine 'ihlal' dedi, gözler yerel mahkemede

AYM ilk kararının arkasında; ikinci kez "Şahin Alpay'ın hakları ihlal edildi" dedi, gözler yerel mahkemeye çevrildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2018 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2018 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
AYM yine 'ihlal' dedi, gözler yerel mahkemede

Anayasa Mahkemesi, Şahin Alpay için ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Daha önce verdiği ihlal kararı alt mahkemelerce uygulanmayan AYM, Alpay'ın yeniden başvurusu üzerine kararında direndi. AYM'nin kararının ardından gözler alt mahkemelere çevrildi. 

AYM'nin kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alpay ve Mehmet Altan hakkında 20 Mart'ta açıklaması beklenen kararınından 4 gün önce duyuruldu. AYM Genel Kurulu, AİHM'in kararının 20 Mart'ta açıklacağının duyurulması ve Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın AİHM kararına dikkat çekerek "AYM kararlarına saygı gösterilmezse bu mahkemeye yapılan başvuruların tamamı doğrudan AİHM'ye gelir. AİHM, AYM'nin artık etkili bir iç hukuk yolu olmadığı sonucuna varırsa bu dosyalar hakkında karar verir" açıklamasında bulunmasının ardından, Alpay'ın başvurusunu "ek" olarak gündemine almıştı.

Alt mahkeme, AYM'nin kararına direndi

Anayasa Mahkemesi, 11 Ocak'ta, o dönemde yaklaşık 9 aydır tutuklu bulunan yazar Şahin Alpay hakkında 'hak ihlali' bulunduğuna hükmetmişti. AYM kararıyla Alpay'ın yanısıra bir diğer tutuklu yazar Mehmet Altan için tahliye yolu açılmıştı. Ancak alt mahkemeler, AYM'nin ihlal kararına direnerek tahliye taleplerini reddetmişti. 

Tahliye taleplerinin reddine yönelik yaptıkları itiraz üst mahkemelerce de reddedilen iki isim, ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle "kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği" gerekçesiyle yeniden AYM'ye başvurmuştu.

Zaman Gazetesi'nin eski yönetici ve yazarlarının yargılandığı davanın sanığı olan Alpay hakkında henüz herhangi bir hüküm verilmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.