SON DAKİKA
Hava Durumu

'Ayçiçeğinde üretici değil ithalatçı düşünüldü'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ayçiçeği alım fiyatının en az 3 TL/Kg olması gerektiğini belirtti. Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanın 2.5 TL/Kg olarak açıkladığı ayçiçeği alım tavsiye fiyatıyla üreticinin değil ithalatçıların düşünüldüğünü ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2019 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2019 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Ayçiçeğinde üretici değil ithalatçı düşünüldü'

Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çok sayıda üreticinin açıklanan ayçiçeği fiyatına tepki gösterdiğini belirterek, "Açıklanan fiyat çiftçinin kâr etmesini sağlayan bir fiyat değildir" dedi. Geçen yıl Trakya Birlik tarafından tonu 2 bin 300 liradan alınacağı açıklanan ayçiçeğinin, TÜİK verilerine göre ortalama 2 bin 580 lira olduğunu hatırlatan Sarıbal, şunları söyledi.

'İthalat daha da artacak'

"Bir yıl içinde tohumda yüzde 20 ve üzerinde, mazotta yüzde 25-30 arasında, ilaçta yüzde 100, gübrede yüzde 100, işçilikte yüzde 50, elektrikte yüzde 72 artış oldu. Bütün maliyetler çok yüksek oranda artarken, ayçiçeğinin alım fiyatı tonu 2 bin 500 TL olarak açıklandı. Verilecek prim de belli değil.

Yaptığımız hesaplamalara göre dekar başına 270 kilo civarında bir verim bekliyoruz. Ülkemizde 2019 yılında beklenen toplam rekolte 2 milyon ton civarında. Bunun 1 milyon 800 bin tondan fazlası yağlık olacak. Geri kalanı çerezlik. Öngörülen bu. Ama sadece bu yıl 800 bin tondan daha fazla da ithalat yapmış durumdayız. Eğer politikada ısrar edilirse, ithalat rekorlarına yenilerini ekleyeceğiz. Açıklanan fiyat ithalatı daha da arttıracak bir fiyattır.

2002'den bu güne kadar sadece ayçiçeği, ayçiçeği tohumu, ayçiçeği yağı ve küspe ithalatına verdiğimiz para 16 milyar doları geçti."

'Bu fiyatla üretim artmaz'

Açıklanan fiyatla ülkede üretimin artmayacağını vurgulayan Sarıbal, üretici değil ithalatçı ve sanayicinin taleplerine uygun bir fiyat açıklandığını ileri sürerek şöyle devam etti:

"İthalata verdiğimiz paranın bir kısmını üreticimize versek, şu anda açıkladığımız 2500 TL/Ton fiyatını da 3 bin TL yapsak, gelecek yıl hiç ithalata ihtiyacımız olmadan ayçiçeğimiz kendi ülkemizde, kendi topraklarımızda yetişir, dışarıya bağımlı olmayız.

Dolayısıyla, açıklanan fiyat çiftçinin kar etmesini sağlayan bir fiyat değildir. Açıklanan fiyat durumu idare etme fiyatıdır. İthalatçılara göre açıklanmış bir fiyattır. Sanayicilere göre açıklanmış bir fiyattır. Bu fiyatla çiftçi üretim artışını gerçekleştiremez. Açıklanan fiyat ile üretici gelecek yıl üretim yapıp yapmayacağı konusunda tereddütte düşmüştür.

Yüksek bir prim açıklanmalı ve tavsiye fiyatı da kilo başına 3 TL'den aşağı olmamalıdır. Açıklanan 2.5 TL/Kg'lık fiyat ile çiftçinin bu işi sürdürmesi mümkün değildir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.