SON DAKİKA
Hava Durumu

Atık depolama tesisine DSİ'den onay çıkmadı

Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A. Ş., Orhangazi ilçesinde su kaynaklarının toplandığı havza üzerine atık depolama tesisi kurmak istiyor. Proje için hazırlanan ÇED raporunu değerlendiren Devlet Su İşleri, su kaynaklarının olumsuz etkileneceğini belirterek yer seçiminin yeniden yapılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2021 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Atık depolama tesisine DSİ'den onay çıkmadı

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde otomotiv ve otomotiv yan sanayi üzerine faaliyet gösteren Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., fabrikadan çıkan atıklar için depolama tesisi kurmak istiyor. İlçedeki eski taş ocaklarının bulunduğu alana yapılmak istenen "2. Sınıf Endüstriyel Atık Düzenli Depolama Tesisi" projesi, ilçenin içme suyunu karşılayan Nadir Kaynağı su toplama havzası içinde bulunuyor.

Orhangazi ilçesi Fındıklı Mahallesi'nde yıllardır kullanılmayan ve ıslah edilmemiş taş ocakları bulunuyor. Madencilik faaliyetleri ile bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılması gerekirken Asil Çelik fabrikası, cüruflarını dökecek yer bulamadığından bu alanı atık depolama tesisi olarak kullanmak istiyor. İlçenin içme suyunun karşılandığı su kaynaklarının toplandığı havzada yer alan taş ocaklarına  kurulmak istenen tesis, karstik özellik gösteren bölgedeki su kaynaklarının kirlenmesine yol açacak.

'TESİS SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLER'

Bölgede fay hatlarının da geçmesine rağmen proje için hazırlanan ÇED raporunda yer almıyor. ÇED raporu üzerine görüş bildiren Devlet Su İşleri, karstik bölge üzerine yapılan çalışmaları ve alınan önlemleri yetersiz buldu. Bölgenin su kaynakları Nadir Kaynağı, Kaynarca Kaynağı ve Ilıpınar Kaynağı'nın atık tesisi nedeniyle olumsuz etkileneceğini belirten DSİ, olası yeraltısuyu kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla yer seçiminin yeniden gözden geçirilmesini istedi.   

Yeraltı suyu koruma alanı, su kaynaklarının beslendiği alanın topoğrafik yüzey suyu bölüm hattını kapsaması gerekiyor. Oysa ÇED raporunda, koruma alanı iç içe çizilen bir dikdörtgenle belirlenmiş. Olması gerekenden daha küçük bir kısmı kapsayan koruma alanı, doğaya aykırı bir şekilde belirlenmiş.

ÇED KARARININ 'OLUMLU' ÇIKMASI BEKLENİYOR

Nihai şekli halkın görüşüne açılan ÇED raporu için kararın 'olumlu' olarak çıkması bekleniyor.

"Eğer bu proje gerçekleşirse, Orhangazi ikinci Dilovası olur" diyen Avukat Erol Çiçek, sivil toplum örgütlerini, siyasi partilerin ilçe örgütlerini ve Orhangazi halkını 'ÇED olumlu' kararı çıktıktan sonra yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmaya çağırdı.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Hidrojeolog Prof. Dr. Baki Canik'in, Orhangazi Belediyesi'ne sunduğu 28 Eylül 1990 tarihli rapora göre, su kaynaklarının kirliliği yıllar öncesine dayanıyor. "Mermerlerin doğal olarak yüksek olan geçirimlilikleri, dinamit patlatılmaları nedeniyle taş ocaklarında daha da artmıştır. Bu nedenle bu mekanlara kirletici katı ve sıvı hiçbir madde atılmamalı ve depolanmamalıdır" ifadelerinin yer aldığı raporda taş ve kireç ocaklarının faaliyetlerinin durması gerektiği belirtildi. Kaynakların beslendiği havzada, hayvan otlatılmasının, gübre ve çöp depolanmasının, foseptik çukur açılmasının ve alana ahır yapılmasının da önlenmesi istendi. 

Hidroloji haritasındaki tuğla işlemesi şeklindeki bölge su toplama havzası olarak, mor kısım, 2. Sınıf Endüstriyel Atık Düzenli Depolama Tesisinin yerini göstermektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.