SON DAKİKA
Hava Durumu

Asil Çelik'in atık depolama tesisine isyan

Lübnanlı maden şirketin Yenişehir'in Kirazlıyayla Köyünde yapmak istediği atık havuzu projesiyle mücadele sürerken, bu kez de Asil Çelik'in Orhangazi'de cüruf atık alanı projesi ortamı gerdi. CHP İl Başkanı İsmet Karaca, içme suyu havzasına yapılmak istenen atık depolama tesisine isyan etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2020 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2020 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Asil Çelik'in atık depolama tesisine isyan

Kirazlıyayla kadınlarının gece-gündüz aylardır sürdürdüğü eylemlere rağmen, Lübnanlı maden şirketinin faaliyet alanını genişletme ve atık tesisi projesinin önü alınamadı. İdari mahkeme, çevreye zarar vereceği bilirkişi raporunda açıkça saptanmış olmasına karşın Lübnan şirketine verilen olumlu ÇED raporunun iptali talebini reddederken, şimdi de Orhangazi'de yapılmak istenen cüruf atık alanı gündemde. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Asil Çelik'in yapmak istediği projeyle ilgili ÇED raporunun bugünlerde tamamlanacağını belirterek, bu projeden derhal vazgeçilmesini istedi.

ORHANGAZİLİLER ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMAMIŞTI

Asil Çelik'in Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Fındıklı Mahallesi sınırları içerisindeki terk edilmiş maden ocağının bulunduğu derin çukuru "2. sınıf endüstriyel atık (cüruf) düzenli depolama tesisi"ne dönüştürmek istemesine ilişkin ÇED toplantısı, hukukçu ve mühendislerin söz konusu tesisin asıl etki alanının Orhangazi olduğunu belirterek, toplantının ilçe merkezinde yapılması gerektiğini savunmaları vatandaşların da bu görüşe katılmaları üzerine yapılamamıştı. Buna rağmen, hazırlanmakta olan ÇED raporunda son aşamaya gelindiği öğrenildi.

"ORHANGAZİ'DE YAŞAYANLAR TEHDİT ALTINDA"

CHP Bursa İl Yönetim Kurulu konuyu değerlendirdi. Toplantının ardından yazılı açıklama yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, çevrede köylerin kışlık mera olarak kullanıldığı bu alana endüstriyel atık depolaması yapıldığı takdirde, hayvancılıkla geçinen köylülerin meradan yararlanma imkânının ortadan kalkacağını belirterek, şunları söyledi:

"İl yöneticilerimiz, Belediye Meclis üyelerimiz ve Orhangazi İlçe Başkanımız Ender Teke ile bu bölgede incelemelerde bulunmuştuk. Fındıklı muhtarının da aralarında bulunduğu bölge halkıyla da görüştük. Öncelikle cüruf depolama tesisine dönüştürülmek istenen bu alan, imar planlarında depolama alanı olarak geçmiyor. Dolayısıyla imar değişikliği olmadan sözü edilen tesisin yapılması kanunsuzluktur. Buna ilave olarak, Orhangazi'yi besleyen su kaynaklarının başında gelen Nadır su havzasının içinde bir nokta. Su kaynaklarının damarları bu projenin yapılacağı bölgeden besleniyor. Bu kaynaklar da hem ilçe merkezine hem köylere içme suyu sağlıyor. Bu bölgede yıllardır faaliyet gösteren taş ocaklarının su kaynaklarında yol açtığı kirliliğe ilave olarak, bir de bu depolama tesisi yapılamaz. Bölgede yaşayanlar depolanma tesisine de bu projeye de karşı. Bursa deprem kuşağında. O tür bir depolama tesisinin, olası büyük deprem durumunda yol açması muhtemel kirlenmeyi de göz önünde tutmak gerek."

"PROJEYE EVET DİYEN BİR TEK KİŞİ YOK"

Fındıklı Köyü başta olmak üzere çevredeki yerleşim birimlerinin bu projenin yaratacağı aşırı trafiğin tehdidi altında kalacağına da işaret eden Karaca, ÇED için yapılan ankette, bölge halkının yüzde 81'inin depolama alanına karşı çıktığını da vurgulayarak, "Projeye evet diyen bir tek kişi yok. Yüzde 81 direkt karşı çıkıyor, yüzde 19 ise ancak belirli koşullar yerine getirilirse projeyi destekleyebileceğini belirtiyor. Bu da Orhangazi halkının itirazlarına rağmen bu tesisin yapılmaya çalışıldığını ortaya koyuyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.