SON DAKİKA
Hava Durumu

'Antibiyotik her derde deva değildir'

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, antibiyotiklerin insan ve hayvanlardaki enfeksiyonların tedavisinde bir bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da rastgele antibiyotik kullanılmamalı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2019 22:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2019 22:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Antibiyotik her derde deva değildir'

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, 18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin insanlar ve hayvanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

İnsan ve hayvanlardaki enfeksiyon tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin sağlığa kavuşmanın önemli bir parçası olduğunu belirten Bolten, "Zamanla antibiyotiklere karşı gelişen direnç, gelecekte antibiyotiklerin etkinliğinin sürdürebilmesi için bir dizi önlemler almayı gerektirmektedir. İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığının ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olması tek sağlık anlayışını ortaya çıkarmış ve sağlık için antibiyotik direnci konusunda disiplinler arası çalışmanın yanı sıra antibiyotik kullanan herkesin işbirliğine ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştur." dedi.

Antibiyotiklerin hekim kontrol ve gözetiminde olmadan, gerekmedikçe ve uygun olmayan dozlarda, uygun olmayan sürelerde kullanılmasının fayda yerine zarar getireceğini ve mikro organizmalara direnç kazandıracağını kaydeden Hüseyin Bolten'in açıklaması şöyle:

"İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da rastgele antibiyotik kullanılmaz, mutlaka veteriner hekim kontrol ve gözetiminde, veteriner hekimin belirlediği doz ve tedavi süresinde kullanılmalıdır.

Veteriner hekim reçetesi ve aynı zamanda hayvan sağlığı ilaçlarında karekod uygulaması ile antibiyotik hareketleri ve gıdadaki kalıntı izlenebilir, kontrolsüz antibiyotik kullanımının önüne geçilebilir. Ayrıca aşılama gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması antibiyotiklere ihtiyacı azaltmaktadır.

Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Antibiyotik Farkındalık Haftası'na dikkat çekiyor, veteriner hekiminiz önermeden hayvanlara antibiyotik kullanmamanız gerektiğini hatırlatıyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.