SON DAKİKA
Hava Durumu

Altepe'nin yaptırdığı yapay şelale kaldırılıyor

Altıparmak'ta, Recep Altepe döneminde yapılan Yüzen Taşlar Heykeli'nin bulunduğu parktaki yapay şelale kaldırılıyor. Şelalenin çelik kısmı ile diğer bölümlerindeki yıpranmalar nedeniyle beton bloklar kaldırılıp kayalıkların doğal dokusu ortaya çıkarılarak eski görünümüne kavuşturulacak.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2020 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2020 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Altepe'nin yaptırdığı yapay şelale kaldırılıyor

Altıparmak'ta eski SGK binalarının bulunduğu alana BTSO Temsilciliği yapılmasının ardından Büyükşehir Belediyesi'nin BTSO işbirliğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında kayalıklara yapılan yapay şelale, güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle kaldırılıyor.

Altıparmak'ta, Recep Altepe döneminde açılan Yüzen Taşlar Heykeli'nin bulunduğu parktaki yapay şelale kaldırılarak yeniden düzenleniyor. Şelalenin çelik kısmı ile diğer bölümlerindeki yıpranmalar nedeniyle kayalıkları kapatan beton bloklar kaldırılıyor. Kayalıkları tamamen kapatan beton bloklar kaldırılması ile doğal dokunun yeniden ortaya çıkarılması sağlanacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bölgedeki çalışmanın Yüzen Taşlar Heykeli ile ilgili olmadığını, heykelin arka kısmında kayalıklara yapılan şelalenin zamana bağlı olarak çelik aksamları ve bazı bölümlerinde meydana gelen yıpranmaların yol açabileceği olası can ve mal güvenliğine yönelik zararları önlemek amacıyla yapıldığını belirtti. Heykele herhangi bir müdahale olmayacağını ifade eden Aktaş, "Ekiplerimiz meydan düzenlemesi kapsamında şelalenin tehlikeli kısımlarının yıkımını yaparak doğal dokuyu ortaya çıkaracak çalışmaları tamamladıktan sonra aydınlatma ve peyzaj çalışmalarını da hayata geçirecek, ardından Altıparmak Meydanı Yüzen Taşlar Heykeli ile birlikte yeniden açılacaktır" dedi.

8 yıl önce açılmıştı

Altıparmak'ta 2012 yılında açılan Yüzen Taşlar Heykeli Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla dünyaca ünlü heykeltraş Christian Tobin'e yaptırılmıştı. 800 bin TL'ye malolan heykelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, heykelin geleneksel gölge oyununun kahramanlarından Hacivat ve Karagöz anısına yapıldığını belirtmiş, iki ay sonra tamamlanacak olan şelalenin de meydana farklı bir çehre kazandıracağını ifade ederek, "Burası Bursa'nın en önemli buluşma mekanlarından biri olacak" diye konuşmuştu.

Kinetik heykeli bulan ve bu akımın öncüsü olan Alman heykeltıraş Christian Tobin, Gemlik'ten çıkarılan Diabas taşı üzerinde ve Ovaakça mevkiinde kurulan atölyede 6 ay boyunca çalışma yapmıştı. Bu sırada heykelin konulacağı Altıparmak semtinde yaşayan Alman heykeltıraş, şehrin dokusuna dair intibalarını toplam 52 ton ağırlığındaki iki heykelden oluşan eserine yansıttı.

Sanatçı, kendisiyle özdeşleşen tekniğiyle suyun kinetik gücünü kullanıyor ve onlarca ton ağırlığındaki taşları hareket ettirebiliyor. 8 ve 7 tondan oluşan üst kısımları suyun
gücüyle hareket eden taşlar, Karagöz ve Hacivat'ın diyaloğunu temsil ediyor. Özel bir aydınlatma sistemiyle ışıklandırılan taşların arkasına düşen gölgesi Karagöz ile Hacivat'ın yüzyıllar süren gölge oyununu yeniden yaşatıyor.

Yüzen Taşlar Heykeli ve yapay şelale yapıldığı sırada maliyeti ve şelalenin doğal dokuyu bozması nedeniyle eleştirilere yol açmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.