SON DAKİKA
Hava Durumu

'AKP'nin 'ekonomik büyümesi' emekçiyi küçültüyor'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, açıklanan ekonomik büyümenin emekçilere yansımadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2018 20:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2018 20:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'AKP'nin 'ekonomik büyümesi' emekçiyi küçültüyor'

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan "Ocak 2018 Hanehalkı İşgücü İstatistiklerini" değerlendirdi.

Açıklanan rakamlara göre, her beş gençten birinin işsiz ve "ne işte ne eğitimde olan gençlerin" yüzde 23,1 olduğunu belirten Garo Paylan,  genel işsizlik oranının da önceki aya göre yükseldiğine dikkat çekti. Açıklanan verilere göre bugünkü işsiz sayısının 3,4 milyon olduğunu kaydeden Paylan, şunları söyledi:

"Bu verilerle bir kere daha ortaya çıkan gerçek, iddia edilen 'efsanevi ekonomik büyümenin' emekçilere yansımadığıdır. Bu istatistikte; genel işsizlik oranının yüzde 10,8, genç işsizlik oranının yüzde 19,9, kadın işsizlik oranının yüzde 13,4 yani çift haneli olarak açıklandığını görmekteyiz. Her beş gençten birinin işsiz ve 'ne işte ne eğitimde olan gençlerin' yüzde 23,1 olarak açıklandığı istatistiklerde, genel işsizlik oranı önceki aya göre yükselmiştir.

Bugün açıklanan işsiz sayısı 3,4 milyon kişidir. Ülkemizde halen 837 bin üniversite mezunu işsizdir. İş aramaktan vazgeçenler ve iş olsa çalışmaya hazır olanlar (2,3 milyon kişi), 'çıraklar, stajyerler, sosyal yardım alanlar' (yaklaşık 1,2 milyon kişi), ücretsiz aile işçileri (2,7 milyon kişi), geçici/kısmi süreli işlerde çalıştırılanlar (1,1 milyon kişi) bu işsizlik oranına dahil değildir. İfade edildiği gibi yaklaşık 12-13 milyon kişi insani bir yaşam kalitesini sağlayacak gelire sahip olmadan yaşamaktadır. Verilerin gösterdiği gerçek işsizliğin yanı sıra 'çalışan yoksulluğu' da Türkiye'nin önemli sorunlarındandır."

'9,1 milyon kişi sigortasız çalışıyor'

Önemli sorunlardan birinin de kayıt dışılık olduğunun altını çizen Paylan, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Bugünkü verilere göre 9,1 milyon kişi sigortasız çalışmaktadır. Ekonominin çalışanların emeği sömürülerek büyütüldüğü görülmelidir. Son bir yıl içerisinde iş bulan 432 bin kişi kayıtdışı yani sigortasız alanda iş bulmuştur. AKP iktidarının tüm teşvik politikaları ve büyüme söylentilerine rağmen kayıtdışılığın artışı izaha muhtaçtır.

'Ekonomik büyüme yaşandı' denilen 2017 yılında büyüyen, emek olmamıştır. Tam tersine GSYH'den emeğin aldığı pay dramatik şekilde azalmıştır. 2017 yılında; memura, işçiye enflasyonun altında zam verilmiştir. İşçilerin alım gücü, yüksek enflasyonla gerilemiştir.

Sonuç olarak AKP'nin 'ekonomik büyümesi' emekçiyi küçültmektedir. Artan nüfus ve işgücü için insan onuruna yakışır iş imkanları AKP'nin istihdam politikaları ile gelmeyecektir. Son dört Çalışma Bakanının (Sarıeroğlu, Müezzinoğlu, Soylu ve Çelik) 'tek haneye indireceğiz' dediği işsizlik oranı çift hanede katılaşmaktadır. İstihdamın yüzde 32,5'i kayıt dışıdır. Reel ücretler günden güne zamlara ve kura karşı erimektedir.

AKP'nin kayyım, OHAL ve savaş politikaları yoksulluğu ve ekonomik krizi derinleştirmektedir.

Adaletsizliklerin her alanda bu denli yoğun yaşandığı Türkiye'de; AKP'nin ekonomi politikaları öncelikle emekçilerin, sonra toplumun tüm kesimlerinin işini ve aşını eksiltmektedir. HDP olarak, emeğin hakları için dün olduğu gibi yarın da mücadeleyi yükseltme kararlılığında olacağız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.