SON DAKİKA
Hava Durumu

'AKP hiçbir somut belge ve kanıt sunmadı'

İstanbul'da Büyükşehir seçiminin iptaline gerek olmadığını belirterek muhalefet şerhi koyan YSK Üyesi Kürşat Hamurcu, itiraz gerekçesinde AKP'nin YSK'ye kesin bir belge ve kanıt sunmadığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2019 23:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2019 23:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'AKP hiçbir somut belge ve kanıt sunmadı'

AKP'nin olağanüstü itiraz başvurusu üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için iptal kararı veren YSK'nin 4'ü yedek 7 üyesinin kararına muhalefet eden 4 asil üyenin gerekçeli karara karşı yazdıkları muhalefet şerhlerinde çarpıcı noktalar dikkat çekti.

YSK'nin İstanbul'daki seçimleri iptal etmesinin gerekçesini yayımlamasının ardından seçimin iptali için aleyhte oy veren YSK'nin 7 asil üyesinden Kürşat Hamurcu muhalefet şerhinde, sonuçlara itiraz eden AKP'nin sandık kurul başkanlarının usülsüzlük yaptığına ilişkin kesin belge ve kanıt sunmadığını belirtti.

Kürşat Hamurcu'nun muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verdi:

"Sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmadığı sandıklarda, oy kullanan seçmenin oyunun, hangi neden ve gerekçeyle geçersiz sayılması gerektiğine ilişkin itiraz eden tarafından hiçbir somut kanıt ve belge sunulmamıştır. Seçim hukukuna egemen olan serbest, genel oy, eşit, tek dereceli, gizli oy, açık sayım ve döküm ilkelerinin hangisinin kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı tarafından ihlal edildiği, hiçbir şekilde ortaya konulmamıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, seçimin sonucuna ne şekilde etki ettiği hususunda somut hiçbir kanıt ve belge sunulmaksızın sadece sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmadığı sandıklarda kullanılan oyların tamamının geçersiz sayılarak 31 Mart 2019 Pazar günü İstanbul ilinde yapılan Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimin iptali ve yenilenmesine karar veren çoğunluk görüşüne katılmıyorum."

"İptal etmeye gerek yok" diyen üyelerden Cengiz Topaktaş da, sandık kurulunun oluşumunda hata varsa, bunun sorumluluğunun seçmene yüklenemeyeceğini belirtti. Topaktaş'ın, "Seçmenlerin sandık kurulunun oluşumuna itiraz etmeleri ve sandık kurulunun nasıl oluşturulduğunu bilmeleri mümkün değildir. Seçmenler Anayasa gereğince kendilerine tanınan seçme hakkını kullanarak oy vermişlerdir. Sandık kurulunun oluşumunda bir hata varsa bunun sorumluluğu seçmenlere yüklenemez." ifadeleri dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.