SON DAKİKA
Hava Durumu

'AKP çiftçiden esirgiyor, rantiye ve lobilere veriyor'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2018 yılına ait tarım desteklerinin çiftçide hayal kırıklığı yarattığını belirterek, "Çiftçiden desteği esirgeyen AKP hükümeti tarım desteğinin en az beş katını rantiyeye faiz olarak ödemekte, bize tarım ürünü satan ülkelerin çiftçisini ve yandaşı olan ithalat lobilerini desteklemektedir." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2018 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2018 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'AKP çiftçiden esirgiyor, rantiye ve lobilere veriyor'

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, Bakanlar Kurulu'nun 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararının çiftçinin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Konuyla igili olarak yazılı bir açıklama yapan Sarıbal, "2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesinde göre 'Tarımsal destekleme için Bütçeden ayrılacak kaynak, milli gelirin yüzde birinden az olamaz' denilmesine rağmen aradan geçen 12 yıllık dönemde tarım destekleri milli gelirin yüzde 0,5'ini geçmemiştir." dedi.

Karar kapsamında gübre desteği değişmezken, mazot desteğinde yapılan artışın enflasyonun altında kaldığını kaydeden Sarıbal, "Fark ödemesi (prim) desteği sadece bakliyatta artırılırken, tohumculukta yem bitkileri dışında artış yapılmadı. Hayvancılıkta damızlık küçükbaş hayvan ile buzağı, malak desteklerine artış yapılmadı, ancak 2017 yılında kaldırılan besi hayvanı kesim desteği bu yıl yeniden verilecek." ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu Kararına göre 2018 yılında çiftçilere verilecek mazot desteğinin aspirde yüzde 5, çeltik, pamuk, kanola, kuru soğan, yaş çay, fındık ve yem bitkilerinde yüzde 7, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır ve patateste yüzde 8, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede yüzde 11 artırıldığına dikkat çeken Orhan Sarıbal, enflasyonun üzerinde artış(yüzde 23) yapılan ürünlerin ise sadece nohut, mercimek ve kuru fasulye olduğunu kaydetti.

Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal'ın, Hükümetin Tarımsal Destek Kararını değerlendirdiği açıklaması şöyle:

'Mazotun yarısı devletten sözü yalan'

"Hükümet hala 'Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı devletten' diyor. 2018 yılı merkezi yönetim bütçesinde tarımsal destekleme ödemeleri için 14 milyar 514 milyon lira ayrılmış olup, bunun 1,9 milyar lirası mazot desteğidir. Tarımda 3 milyar litre mazot kullanılmakta olup değeri 15,6 milyar liradır. Buna göre hükümetin vereceği mazot desteğinin çiftçinin kullandığı mazot bedeline oranı sadece yüzde 12 seviyesinde kalmaktadır. Yani 'Mazotun yarısı devletten' söylemi bir yalandan ibarettir. Kaldı ki hükümet mazota verdiği desteği yüzde 51,2'lik vergi ile geri almaktadır.

'Prim artışı sadece bakliyatta'

Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında fark ödemesi (prim) verilen 17 üründen sadece kuru fasulye, nohut ve mercimekte artış yapılırken diğer 14 üründe artış yapılmadı. Buna göre 2017 yılında nohut, mercimek ve kuru fasulyede kilogram başına 30 kuruş olan prim desteği 50 kuruşa çıkarıldı. 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da prim destekleri kilogram başına yağlık ayçiçeğinde 40, kütlü pamukta 80, soya fasulyesinde 60, kanolada 50, aspirde 55, dane mısırda 3, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalede 5, çeltik 10, yaş çayda 13 ve zeytinyağında 80 kuruş olarak devam edecek. Hububatta prim desteği zaten 10 yıldır kilogram başına 5 kuruş olarak uygulanıyor.

'Tohumculukta yem bitkileri dışında artış yok'

Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre yurt içi sertifikalı tohum üretim ve kullanım desteğinde sadece yem bitkilerinde artış yapıldı. Yonca, fiğ, korunga ve yem bezelyesi destekleri artırılırken hububat, bakliyat ve yağlı tohum üretim ve kullanım desteklerinde artış yapılmadı.

'Hayvan başına 250 lira kesim desteği verilecek'

2017 yılında kaldırılan besi hayvanı kesim desteği bu yıl yeniden verilecek. Buna göre, Bakanlık Kayıt Sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, 1-200 baş için (200 dahil), hayvan başına 250 liraya kadar Bakanlıkça belirlenen fiyat üzerinden destekleme ödemesi verilecek.

Öte yandan damızlık küçükbaş hayvan ve buzağı, malak desteklerine artış yapılmadı. Buna karşılık hastalıktan ari işletme desteğinde bir miktar artış yapıldı. Ayrıca çiğ süt üretenlere yapılacak destekleme primi Bakanlık tarafından belirlenecek.

'Hükümet Tarım Kanununa uymuyor'

2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesinde göre 'Tarımsal destekleme için Bütçeden ayrılacak kaynak, milli gelirin yüzde birinden az olamaz' denilmesine rağmen aradan geçen 12 yıllık dönemde tarım destekleri milli gelirin yüzde 0,5'ini geçmemiştir.

2018 yılı merkezi yönetim bütçesinde tarımsal destekleme ödemeleri için 14 milyar 514 milyon TL ödenek ayrıldı. Orta Vadeli Program'ın (OVP) 2018 yılı GSYH hedefi yaklaşık 3,5 trilyon lira. Yani tarıma en az 35 milyar lira destek verilmeli. Oysa verilecek olan destek 14,5 milyar lira. Yani Tarım Kanununun emrettiğinden 20 milyar lira eksik. Desteğin GSYH içindeki payı yüzde 0,42'ye (binde 4'e) düşmüş.  

Çiftçilerden desteği esirgeyen AKP hükümeti tarım desteğinin en az beş katını rantiyecilere faiz olarak ödemektedir. Ayrıca almış olduğu gümrüksüz ithalat kararları ile bize tarım ürünü satan ülkelerin çiftçisini ve yandaşı olan ithalat lobilerini desteklemektedir.

Kısaca belirtmek gerekirse; AKP Hükümeti rantiyecilerin, faiz ve ithalat lobilerinin hükümetidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.