SON DAKİKA
Hava Durumu

Akıncı Üssü davasında 13 kişiye tahliye

15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıklardan 13'ünün adli kontrolle tahliyesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme 13 sanığı tahliye etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 23:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 23:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Akıncı Üssü davasında 13 kişiye tahliye

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş, delil durumu ve suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak, tutuklu sanıklardan 13'ünün adli kontrolle tahliyesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme 13 sanığı tahliye etti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, daha önce verilen ara kararlar gereği dosyaya gönderilen bilgi ve belgeleri okudu. Sanık avukatlarının tahliye taleplerinin alındığı duruşmada, şehit ve gazi yakınları ile sanık avukatları arasında tartışma yaşandı.

Duruşma başlamadan önce sanıkların, salona alındıkları sırada yakınlarının bulunduğu alandaki bazı kişilerle birbirlerine el sallamalarına şehit ve gazi yakınları tepki gösterdi. Tepki üzerine sanık yakınları salondan çıkarıldı. 

Duruşmaya sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin alınmasıyla devam edildi.

Sanık avukatı Adem Kaplan'ın, "Burada yargılananların hepsi suçlu değil, yargılama bitmeden herkese suçlu denemez, burada hakaretlere maruz kalıyoruz." şeklindeki sözlerine de şehit ve gazi yakınları tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Avukatlara yönelik bir şey yok, kasıtlı yaptığınızı düşünüyorum." diyerek Kaplan'ı uyardı, izleyicilerin de karşılıklı diyaloğa girmemelerini istedi.

Sanık eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk'un avukatının, "Müvekkilim hakkındaki iddialar soyut birer iddiadan öteye geçmemektedir. Selçuk, FETÖ'cü değildir, 15 Temmuz'un darbe planı da yoktur ortada. Somut bir vaka vardır fakat müvekkilimin bunda bir dahli yoktur." şeklindeki sözlerine, şehit ve gazi yakınları, "Yuh be!" diyerek tepki gösterdi.

Savcının görüşü

Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş, suçtan zarar gördüğü anlaşılan müşteki, mağdur kamu kurumları, gazi ve şehit yakınları ile siyasi partiler ve vekillerinin katılma taleplerinin kabulünü istedi.

Cep telefonları, bilgisayarlar ve dijital materyaller üzerinde imaj alma ve rapor işlemleri tamamlandığından, bazı sanıklar yönünden raporların bilirkişiye teslimini, sanıkların sosyal medya, sohbet, mail ve mesajları üzerinde inceleme yapılmasını, suç delili olarak değerlendirilenlerin inceletilmesini talep eden Gümüş, suçta kullanılan cep telefonu, GSM hattı ve diğer eşya hariç olmak üzere diğer bilgisayar, hard disk, CD ve dijital materyallerin sanıklar ve yasal temsilcilerine verilmesi talebinde bulundu.

İstanbul Moda Deniz Kulübünde darbe girişimi gecesi kaydedilen görüntüler ve bilirkişi raporunun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından istenmesini talep eden savcı, duruşma sırasında bazı sanık ve müşteki avukatlarının hakaret ve tehdit suçlarına ilişkin suç duyurusu taleplerinin, duruşma tutanaklarının çözümünün ardından Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verilmesini istedi.

Sanıkların malvarlıkları üzerindeki tedbirlerinin kaldırılması, dava dosyasının ayrılması ve birleştirilmesi yönündeki taleplerin reddine karar verilmesini isteyen Savcı Gümüş, Genelkurmay çatı davasını gören Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinden, olay gecesine ilişkin dijital kayıtlar ve buna yönelik raporun getirtilmesini talep etti.

Sanıklara yönelik tanık dinletme taleplerinin kabulünü, sanıklardan Zayit Kasabalı, Muhammet Çağrı Şener ve Cevdet Türkeli'nin adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına, sanıklardan Gökhan Şahin Sönmezateş'in özellikle üzerine atılı "kasten öldürme", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "askeri komutanlıkların işgali" suçlarından tutuklanmasına karar verilmesini isteyen Gümüş, üzerilerine atılı suç vasfının değişme ihtimali ve delil durumu dikkate alınarak, savunmaları alınan Mehmet Özkan Hanilçi, Erkan Çoban, Cemal Tazesavaş, Selim Demir, Melih Yılmaz, Hüseyin Tanju Taşkıran, Mahmut Tülüce, Mustafa Özbek, Ahmet Pala, Hasan Hüseyin Cerrahoğlu, Tuncay Sarı, İbrahim Doğru ve Ahmet Cebel'in adli kontrolle tahliyesine, diğer sanıkların ise tutukluluklarının devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, savcının görüşünün ardından müzakereye çekildi.

13 kişinin tahliyesine karar verildi

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, duruşmaya verilen aranın ardından ara kararları açıkladı.

Buna göre, darbe girişimi sırasında TÜRKSAT'taki eylemlere ilişkin 5'i sivil 17 sanığın yargılandığı ve 4 firari sanık dışındakilerin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığı davanın gerekçeli kararının Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenmesine karar veren mahkeme, sanık avukatlarının talep ettiği tanıkların, sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından dinlenmesi kararlaştırıldı.

Kursiyer teğmenlerin WhatsApp yazışmalarının belirlenmesi için bilirkişi raporu alınmasına, kamera kayıtlarındaki görüntülere itiraz eden sanıkların teşhise uygun fotoğraflarının alınmasına, duruşma sırasında gerçekleştiği savunulan hakaret ve tehdit eylemlerine yönelik, duruşma tutanaklarının çözümlenmesinin ardından gereğinin takdiri için Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunulmasına da karar verildi.

Heyet, tutuklu sanıklardan 13'ünün tahliyesine karar verdi.

Tahliye edilen sanıkların isimleri şöyle: 

"Darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü'nde nöbetçi olan eski havacı astsubay Ahmet Cebel, eski depo astsubay çavuş Cemal Tazesavaş, eski astsubay Selim Demir, darbe girişimi gecesi Akıncı 4. Anajet Üssü İkmal Tabur Komutanlığında kademeli başçavuş astsubay Erkan Çoban, İkmal Tabur Komutanı olarak görev yapan eski yarbay Hüseyin Tanju Taşkıran, Akıncı Üssü'nde uçak mühimmat teknisyeni olarak görev yapan eski astsubay Mahmut Tülüce, darbecilere yiyecek sağlamakla suçlanan Akıncı Üssü kantin sorumlusu astsubay Mustafa Özbek, eski teğmen Hasan Hüseyin Cerrahoğlu, eski astsubay Melih Yılmaz, uzman çavuş Tuncay Sarı, eski kıdemli başçavuş Mehmet Özkan Hanilçi, eski üsteğmen Ahmet Pala ve eski astsubay İbrahim Doğru." 

Diğer sanıkların ise tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme heyeti, başka suçtan tutuklu bulunan sanık Gökhan Şahin Sönmezateş'i "birden fazla kişiyi öldürmek" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlarından tutukladı. 

Davaya 11 Aralık 2017-20 Ocak 2018 tarihlerinde sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.