SON DAKİKA
Hava Durumu

Akın İpek'in Türkiye'ye iade talebi reddedildi

İngiliz mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü "çatı davası"nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili talebin reddine karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2018 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2018 22:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Akın İpek'in Türkiye'ye iade talebi reddedildi

FETÖ'nün firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek'in, Londra'daki Westminster İlk Derece Mahkemesinde görülen Türkiye'ye iadesiyle ilgili davada karar duruşması yapıldı.

Hakim, iade talebini reddederken, kararın 14 gün içinde temyiz edilebileceğini belirtti. 

Ayrıca İpek'in pasaportuna el konulması, Londra dışına çıkmaması ve telefonunun 7 gün 24 saat açık kalması gibi denetimli serbestlik şartlarının da 14 gün boyunca geçerli olacağı ifade edildi. 

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle İngiltere'den Akın İpek'in iadesini talep etmişti. Türkiye'nin talebi üzerine İpek, İngiltere'de gözaltına alınmıştı. Kefaletle serbest bırakılan İpek'in pasaportuna el konmuş ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.

Adalet Bakanı Gül: Kabul edilemez

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan İngiltere'nin verdiği karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gül, İngiltere'nin Akın İpek'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili talebin reddine karar vermesine ilişkin, "İngiltere yargısının ret kararı, siyasi içerikli bir değerlendirme niteliği taşımaktadır. Bu nedenlerle iade talebiyle ilgili red kararını ve gerekçelerini kabul etmemiz mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Gül, Türk yargısının iade talebinin uluslararası hukukun ve sözleşmelerin bir gereği olduğuna dikkati çekti. Adalet Bakanı Gül, şunları kaydetti:

"İngiltere'den beklentimiz hem uluslararası hukukun ve sözleşmelerin gereği olarak FETÖ mensubu firari teröristlerin iadesini gerçekleştirmesi hem de bu yolla dostluğunu ve müttefikliğini göstermesidir. Terör örgütü mensupları Türk yargısı önünde hesap verene kadar iadeyle ilgili mücadelemiz devam edecektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.