SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD ve İsrail UNESCO'dan çekiliyor

ABD, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünden çekildiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, UNESCO'dan ayrılma hazırlıklarının başlatılması talimatını verdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 22:57
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2017 22:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ABD ve İsrail UNESCO'dan çekiliyor

ABD, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO)çekilme kararı aldığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, UNESCO'dan"İsrail karşıtı tutumu" ve "yapısal reform ihtiyacı" nedeniyle ayrıldığını belirtti.

"Bu karar ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır"

Bakanlık açıklamasında, "12 Ekim 2017'de Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin UNESCO'dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir; UNESCO'daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu kararın, UNESCO Anayasasının 2'nci maddesinin 6'ncı bölümüne göre, 31 Aralık 2018'de hayata geçeceği kaydedilen açıklamada, ABD'nin bu tarihe kadar kurumdaki mevcut rolünü sürdüreceği belirtildi.

Son olarak, UNESCO'nun Dünya Miras Komitesinin, Filistin'in El-Halil kentindeki Eski Şehir'i, "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak Dünya Miras Listesi'ne ekleme kararı, ABD ve İsrail'de memnuniyetsizlikle karşılanmıştı. 

BM: Genel Sekreter ABD'nin kararından derin üzüntü duydu

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde, ABD'nin UNESCO'nun kuruluşundan bu yana örgütte önemli bir rolü olduğuna dikkati çekerek "Genel Sekreter, ABD'nin UNESCO'dan çekilme kararından derin üzüntü duydu." dedi. 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise yazılı bir açıklama yaparak ABD'nin bu kararını savundu. 

Temmuzda UNESCO'nun, el-Halil kentini Filistin'e ait bir kültür mirası ilan etmesini, "ölçüyü aşan ve siyasi temelli" bir karar olarak niteleyen Haley, bu kararın ABD'nin örgütte yer alıp almayacağı kararını olumsuz etkileyeceğini daha önce net bir şekilde belirttiklerini kaydetti.

Haley, "ABD, Birleşmiş Milletler sistemi içindeki tüm kuruluşları aynı objektifle değerlendirmeye devam edecektir." ifadesini kullandı. 

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise UNESCO'yu İsrail karşıtı kararlar almakla suçlayarak örgütün "bedel ödediğini" savundu. 

İsrail de ayrılıyor

ABD'nin 31 Aralık itibarıyla örgütten resmen ayrılacağını bugün UNESCO'ya bildirdiğini açıklamasının ardından, benzer bir girişim de İsrail'den geldi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) ayrılma hazırlıklarının başlatılması talimatını verdi.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Başbakan Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın UNESCO'dan ayrılması kararını memnuniyetle karşılayarak, İsrail'in de ABD ile birlikte UNESCO'dan çekilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na talimat vermiştir" ifadeleri yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.