SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD: Türkiye'nin operasyonu her an başlayabilir

ABD, Türkiye'nin aylardır hazırlığını yürüttüğü Fırat'ın doğusuna askeri harekatın her an başlayabileceğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2019 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2019 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ABD: Türkiye'nin operasyonu her an başlayabilir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden saatler sonra Washington'dan yazılı açıklama geldi: "Türkiye, kısa süre içinde Kuzey Suriye'ye operasyon yapacak..."

ABD'nin bölgedeki askerini çekeceği ve askeri harekatı desteklemeyeceği de duyuruldu. Açıklamada, tutuklu IŞİD'lilerle ilgili "Sorumluluk Türkiye'de olacak..." ifadesi de dikkat çekti. SDG'den yapılan açıklamadaysa, ABD askerlerinin Türkiye sınırından çekildiği belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak" denildi.

Açıklamada, 'IŞİD'i yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı' ifadesi de yer aldı. Washington'un, Suriye'de tutuklanan IŞİD üyesi vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığı ancak sonuç alamadığı vurgulanarak, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi.

'IŞİD SAVAŞÇILARININ SORUMLULUĞU TÜRKİYE'DE'

Açıklamada, "Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak" cümlesi de dikkat çekti.

NE KADAR DERİNLİKTE OLACAK?

Beyaz Saray açıklamasında, Türkiye'nin başlatacağı askeri harekatın ne kadar derinlikte olacağı belirtilmedi. Ayrıca söz konusu açıklamada, ABD'nin Suriye'den tamamen çekileceği yönünde bir ifade de yer almadı.

SDG: ABD SINIRDAN ÇEKİLDİ

ABD'nin açıklamasının ardından SDG'den de bir açıklama yapıldı. Reuters'ın aktardığı açıklamaya göre, SDG 'ABD askerlerinin taahhütlerini yerine getirmeyerek Türkiye sınırından çekildiği' ifadelerini kullandı. Açıklamada, SDG'nin Türkiye'nin operasyonu karşısında kendilerini koruyacağı belirtildi.

ABD MEDYASI: PENTAGON'A SORULMADI

Öte yandan ABD medyasına yansıyan haberlerde, Trump'ın ve Beyaz Saray'ın yine Pentagon'a sormadan yazılı açıklama yaptığının konuşulduğu belirtildi. Haberlerde, 'Pentagon'un Suriye demokratik güçlerinin desteklenmesi gerektiğini ve ABD askerlerinin orada bulunmaya devam etmesi gerektiğini' söylediğinden bahsediliyor. Bazı köşe yazarları da ABD'nin Suriye demokratik güçlerini yüz üstü bıraktığını belirtiyor. (Gazete Duvar)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.