SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Suriye'de hava üssünü vurdu

ABD, kimyasal saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye yönetimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2017 08:54
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2017 08:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ABD Suriye'de hava üssünü vurdu

ABD, çocukların da bulunduğu 70 sivilin ölümüne yol açan kimyasal saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye yönetimine karşı, İdlib'e saldıran uçakların havalandığı hava üssünü Tomahawk füzeleri ile vurdu.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı

ABD Denizcilik Enstitüsü saldırıya dair görüntüler paylaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, kimyasal saldırının düzenlendiği öne sürülen Shariat Havaalanı'na füze saldırısı düzenlenmesi emrini kendisinin verdiğini açıkladı. Trump, 'uygar ulusların' Suriye'deki kıyımı sona erdirmek için ABD'ye katılmaları çağrısında bulundu. ABD'nin adalet için ayağa kalktığını söyleyen Trump, füze saldırısının Esad'ın kimyasal silah kullanması nedeniyle alındığını söyledi. Trump, "Esad çaresiz erkekleri, kadınları, çocukları boğdu" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ise, Shariat Havaalanında pistlerin, uçakların ve yakıt depolarının hedef alındığını açıkladı.

Suriye televizyonları, birden çok havaalanının saldırıya uğradığını öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Suriye'ye düzenlenen füze saldırısının kırmızı çizginin geçilmesinin ardından, ABD Başkanı Trump'ın harekete geçmesinin göstergesi olduğunu söyledi.

Öte yandan Rusya ve Birleşmiş Milletler(BM), Suriye'ye askeri müdahale konusunda ABD'yi uyardı. Rusya BM Daimi Temsilcisi Vladimir Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabileceğini söyledi. Safronkov, "Olumsuz sonuçları düşünmek zorundayız, askeri harekatın yaratacağı sorumlulukları ve negatif durumları düşünmek zorundayız" dedi. Safronkov, 'olumsuz sonuçların neler olabileceği' sorusunu "Irak'a bakın, Libya'ya bakın" karşılığını verdi.

PENTAGON: RUSYA'YA HABER VERİLDİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, "Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 04.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 08.45'te seyir füzeleri ile vurdu." açıklamasını yaptı.

Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz'de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.

Saldırıyı, "Esad'in dehşet verici saldırısına orantılı" olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya'yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi. Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti.

Pentagon, ABD'li gazetecilere Suriye'de kimyasal silah taşındığına dair iddiasına kanıt olarak bazı görüntüleri paylaştı.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırısına Rusya'dan ilk tepki geldi.

Rus Senatör Aleksey Puşkov, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye girmesi halinde kendisinden önceki George Bush ve Barack Obama ile aynı sırada olacağını söyledi.

Puşkov Amerika'nın saldırısının ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "21. yüzyılda her ABD Başkanı'nın Ortadoğu'da bir savaşı hatta bazen iki savaşı vardı. Eğer Trump, Suriye'ye girerse Bush ve Obama ile aynı sırada yer alacak" dedi.

SURİYE DEVLET TELEVİZYONU: SİVİL KAYIPLAR VAR

Suriye Devlet Televizyonu ise, ABD'nin Shayrat Hava Üssü'ne düzenlediği saldırıda sivil kayıpların olduğunu duyurdu.

Rus RIA Haber Ajansı'nın haberine göre Suriye Devlet Televizyonu, ABD saldırısını duyurduğu haberinde, "ABD tarafından ülkemizin orta kesimlerindeki hava üssüne yapılan roket saldırısında sivil kayıplar verilmiştir" denildi.

IŞİD DE SALDIRDI

Suriye yerel basını ABD'nin Suriye'nin Shayrat Hava Üssü'ne düzenlediği roket saldırısının ardından terör örgütü IŞİD'in saldırıya geçtiğini duyurdu.

Rus haber kanalı RT'nin haberinde, IŞİD'li teröristlerin, ABD'nin vurduğu Shayrat Üssü yakınlarında saldırıya geçtiği belirtildi.

İSRAİL ABD SALDIRISINA DESTEK VERDİ

İsrail Başbakanı Benyamin Natanyahu, ABD saldırısına destek vererek şunları söyledi:

"Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esed rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.