SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'de Türk-Amerikan toplumun acı kaybı

Ömrünü ABD'de Türk Müziğinin yayılmasına adayan, New York Atatürk Korosu'nun kurucusu ve müzik direktörü Nedim Katgı 65 yaşında yaşamını yitirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2021 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2021 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ABD'de Türk-Amerikan toplumun acı kaybı

CENGİZ YAKUT - NEW YORK

ABD'de ömrünü Türk Müziğinin yayılmasına adayan müzik duayeni, New York Atatürk Korosu'nun kurucusu ve müzik direktörü Nedim Katgı New Jersey'de 65 yaşında hayatını kaybetti. New York ve New Jersey bölgesinde Türk-Amerikan toplumunun yakından tanıdığı ve sevdiği, duayen müzisyen ve eğitimci Nedim Katgi bir süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu.

New York Atatürk Korosu'nun kurucusu ve müzik direktörü, New York Atatürk Okulu'nun müzik öğretmeni Nedim Katgı, yarım asrı aşkın sanat hayatının büyük bir bölümünde, Amerika'da Türk Müziğinin yayılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalıştı.

Profesyonel müzik yolculuğu 20 yaşında İstanbul'da Ses Dergisi Yarışmasını kazanması ile başlayan ve kurduğu Otobüs Yolcuları Orkestrası ile popüler olan Nedim Katgı, kariyerini New York'un efsanevi konser salonu Carnegie Hall'da 2019 Kasım ayında verdiği konserle tamamladı.

Katgı'nın cenazesi 28 Ocak 2021 Perşembe günü saat 13.00'te East Windsor Cemetery'de kılınacak cenaze namazının ardından aynı yerde defnedilecek.

NEDİM KATGI KİMDİR?

1955 İstanbul doğumlu olan Nedim Katgı 12 yaşındayken erkek kardeşi Necdet Katgı ile davul çalmaya başladı. 13 yaşında İstanbul Konservatuarı Keman Bölümüne girdi. Keman çalışmalarından sonra altı yıl boyunca Armoni ve Solfej Bölümünde eğitim gördü. Eğitimi sırasında popüler orkestralarda davul ve piyano çalmaya başladı. 1980 yılında mezun olduktan sonra, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarının Armoni ve Solfej Bölümünde 1982'ye kadar  öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Nedim Katgı, 20 yaşında SES Dergisi Ulusal Ses Yarışmasını kazandı ve 1977'de ilk 45'lik albümünü çıkardı. Daha sonra "Otobüs Yolcuları" orkestrasını kurarak çok sayıda radyo, TV ve konser programları yaptı. Otobüs Yolcuları ile HEY Müzik Dergisinden 'Yılın En İyi Orkestrası' Ödülünü kazandı. Daha sonra, bir müzikal komedi olan 'Sezen Aksu Aile Gazinosu'nda Sezen Aksu ile sahne aldı. Birlikte çalıştığı diğer sanatçılar arasında Türkiye'nin tanınmış isimleri de yer alıyordu. Bu isimlerden bazıları: Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, Yıldırım Gürses, Neşe Karaböcek, Udi Hrant, Tanju Okan, Zerrin Özer, Neco, Kayahan, Erol Evgin, Esin Engin, Seyyal Taner, Nur Yoldaş, Yeliz, Nükhet Duru, Ayla Dikmen, Müjdat Gezen, Selçuk Ural, Füsun Önal, Şenay, Asu Maralman, Bilgen Bengü, Sibel Egemen, Sezen Aksu, Gökben, İzel, Aşkın Nur Yengi...

Nedim Katgı Amerika'daki sanat hayatına, 1983 yılında, New York'ta, Fazıl'ın Stüdyosu'nda başladı. Katgı, Caz Funk ve World Music türlerine yöneldi ve haftada altı gece Brooklyn'de La Palais Club'da sahne aldı. New York'ta, uluslararası müzisyenlerle de işbirliği yapan bir dünya müziği sanatçısı olarak popüler oldu. Yıllar boyunca ABD'ye gelen Türk yıldızlarıyla konserler verdi.

Nedim Katgı, New York Atatürk Okulu'nda 4-16 yaş arası Türk çocuklarına 1987 yılından bu yana 34 yıl boyunca müzik öğretmenliği yaptı.

Türkiye ve Atatürk sevgisi ile özdeşleşen Katgı, 2008 yılında New York Atatürk Korosunu kurdu ve koro ile onlarca konser verdi. Koro, Nedim Katgı yönetiminde 2 Kasım 2019 tarihinde dünyanın efsanevi sahnelerinden biri olan Carnegie Hall'da verdiği son konserin finalinde Memleketim şarkısı ile dakikalarca ayakta alkışlanmıştı.

Nedim Katgı ikiz kız çocuk babasıydı.

New York Atatürk Korosu Hakkında: Nedim Katgi tarafından kurulan ve kar amacı gütmeyen bir dernek olan TIME (Turkish and International Music Ensemble) bünyesinde 2008 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren New York Atatürk Korosu, New York çevresinden seçilmiş 25 koristten oluşuyor. 13 yıl içerisinde birçok ünlü sanatçıyla ortak projelerde yer alan ve profesyonel müzisyenlerin eşliğinde New York metropolitan bölgesinde birçok etkinlikte sahne alan New York Atatürk Korosu, geniş repertuarıyla Türk müziğini ve ülkemizi temsil ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.