SON DAKİKA
Hava Durumu

58 ülkeden inceleme için Bursa'ya geldiler

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından, kurumsal istişare ve yıllık genel değerlendirmelerde bulunmak amacıyla Ankara'da organize edilen "Koordinatörler Buluşması" kapsamında 58 ülkeden Türkiye'ye gelen 61 TİKA saha asistanı, Bursa'da incelemelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2018 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2018 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
58 ülkeden inceleme için Bursa'ya geldiler

Myanmar'dan Meksika'ya, Ukrayna'dan Güney Afrika'ya, Filistin'den Kolombiya'ya kadar 5 kıtada 60 ofisi ile 150'yi aşkın ülkede faaliyet gösteren TİKA, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Koordinatörler Buluşması"nda yurt dışında çalışan personeli ile merkez teşkilatını bir araya getirdi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu tarafından açılışı yapılan program kapsamında, 4 gün boyunca TİKA merkezinde eğitim programları ve kurumsal çalıştaylara katılan asistanlar, Ankara programının ardından Bursa'ya saha ziyareti gerçekleştirdi.

Yerli üretim ve sanayiyi ülkelerine taşımayı hedefleyen TİKA'nın saha asistanları, Bursa Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi (BUSMEK) ve Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi'nde (BUTEKOM) incelemelerde bulundu. Daha sonra kentin tarihi ve kültürel mekanları ziyaret edildi.

"Güzel sanatları Afganistan'a taşımak istiyoruz"

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) düzenlenen programa katılan saha asistanlarından Priştine Koordinasyon Ofisi'nde çalışanı Enis Said, asistan eğitimi programına katıldığını, eğitimin çok güzel ve verimli geçtiğini söyledi.

Türkiye'deki kültürel iş birliğini, ekonomik kalkınmayı gördüklerini aktaran Said, şunları kaydetti:

"Bunları Kosova'ya taşımak istiyoruz. Bugün Bursa'da 1389 yılında 1. Kosova Savaşı'nda şehit düşen Sultan Murad Hüdavendigar'ın türbesini ziyaret ettik. Kendisi çok önemli bir kişiliktir. TİKA, türbe kompleksi içindeki selamlık binasını restore etmiştir. Bu projede yer aldığımız için bugün türbeyi ziyaret etmek, gerçekten bizi çok duygulandırdı. Devletimize ve kurumlarımıza bize bu olanakları sağladığı için teşekkür ederiz."

Afganistanlı Latife Mahsuda, ülkesinde TİKA'nın personeli olarak çalıştığını belirterek, "Eğitim için Ankara'ya geldik. Bugün de Bursa gezimiz oldu. Bursa, Osmanlı'nın ilk başkenti ve çok güzel bir şehir. Belediyeye bağlı meslek edindirme kurslarını gezdik. Çok güzel kurslar olduğunu, eski el sanatlarının yaşatıldığını gördük. Biz bu güzel sanatları Afganistan'a taşımak istiyoruz." ifadesini kullandı.

"TİKA'nın Afrika'da 25 temsilciliği var"

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden 2016'da mezun olan Afganistanlı Sadullah Yusuf, mezun olduktan sonra hemen ülkesine döndüğünü ve TİKA'nın Kabil'deki ofisinde asistan sekreter olarak işe başladığını bildirdi.

Yusuf, "Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali'ni gezdik. Orada meslek edindirme ve el sanatları konusunda bilgi sahibi olduk. Daha sonra BUTEKOM'da sanayinin gelişimi hakkında bilgi aldık. TİKA'nın düzenlediği bu program için Türkiye'ye çok teşekkür ederim." dedi.

Sudanlı Rim Halid, "TİKA'nın Afrika'da 25 temsilciliği var. Sudan'da restorasyon faaliyetleri devam ediyor." ifadesini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.