SON DAKİKA
Hava Durumu

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlanıyor

Dünyada pek çok ülkede 5 Ekim'de kutlanan Öğretmenler Günü, Türkiye'de 1981'den itibaren 24 Kasım'da kutlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2018 00:31
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2018 00:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
24 Kasım Öğretmenler Günü kutlanıyor

Öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Öğretmenler Günü, pek çok ülkede 1994'ten beri her yıl 5 Ekim günü kutlanıyor. 

Türkiye'de ise Öğretmenler Günü 1981 yılından itibaren 24 Kasım günü kutlanıyor. Türkiye'de bu tarihin seçilmesinin nedeni ise, 24 Kasım 1928, Millet Mekteplerinin açılışı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. 

1 Kasım 1928 tarihindeki harf devriminin ardından halkın okur yazarlığının artırılması için Millet Mekteplerinin açılmasını öngören yönetmelik 24 Kasım 1928'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Aynı zamanda Bakanlar Kurulu, Atatürk'e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanını 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayınlanması ile resmileşmişti.

12 Eylül 1980 darbesinin ardından, Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü olan 1981'de alınan bir kararla, her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Şehit öğretmenler Öğretmenler Günü'nde unutulmadı

Hayatını gelecek nesillerin yolunda feda eden öğretmenler '24 Kasım Öğretmenler Günü'nde unutulmadı. Şehit öğretmenler Aybüke Yalçın ve Necmettin Yılmaz, Öğretmenler Günü etkinliklerinde anıldı. 

Müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın, Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2016 tarihinde Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olmuştu. Yalçın, Kozluk ilçesinde şehit edildiği yere karanfil bırakılarak anıldı. 

16 Haziran 2017'de görev yaptığı Şanlıurfa'nın Siverek Çiftçibaşı köyünden memleketi Gümüşhane'ye giderken Tunceli'nin Pülümür ilçesinde teröristler tarafından aracı yakılarak şehit edilen öğretmen Necmettin Yılmaz'ın öğrencileri, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlerini unutmadı. Öğrenciler öğretmen masasına Yılmaz'ın fotoğrafı ile karanfiller koyarak öğretmenlerini unutmadıklarını dile getirdi.

Cebinde 6 lirasıyla intihar etmişti

Son dönemde işsizliğin sürekli arttığı Türkiye'de atanamadıkları için canlarına kıyan öğretmenler İbrahim Yeşilbağ ve Merve Çavdar ise hatırlanan öğretmenlerden arasında olmadı. 

İzmir Çiğli'de coğrafya öğretmenliğini bitirmesine rağmen ataması yapılmayan 27 yaşındaki İbrahim Yeşilbağ'ın cebinde, Mayıs 2017'de intihar ettiğinde sadece 6 TL para ile cep telefonu bulunmuştu. 

Aydın'da ataması yapılmayan 25 yaşındaki Sosyal Bilimler Öğretmeni Merve Çavdar, evinden 'iş bulmaya gidiyorum' diyerek çıkmış, işsizlik nedeniyle yanındaki depresyon haplarının tamamını içerek canına kıymıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.